Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Europa consumeix el 70% de l'aigua al món i en malgasta gairebé la meitat
06 jul 2004
Xavier Aldekoa

El mal ús de l'aigua, l'absència de lleis per distribuir-la i l'interès de les multinacionals per comercialitzar-la són algunes de les alertes assenyalades al diàleg "Aigua, font de conflicte?", celebrat al Fòrum de Barcelona.
"Mentre milions de persones moren de set al món, a Espanya gastem 280 litres per persona i dia i, als Estats Units, gairebé 4.000". Amb aquestes xifres, Ricardo Petrella, president de la Universitat del Medi ambient (UMA), va exemplificar l'ús poc intel·ligent i la desastrosa distribució de l'aigua al món. Petrella, juntament amb el professor de la Universitat Autònoma de Barcelona Ferran Izquierdo, va desmentir que una futura guerra de l'aigua fos inevitable i va destacar la necessitat de considerar aquest recurs natural com un bé comú de la humanitat per evitar possibles conflictes.

Per a Petrella, és "trist" que mentre l'aigua és "or blau" per a pobles originaris, els països industrialitzats l'hagin desacralitzat i facin un ús "destructiu" i "injust" d'aquest recurs imprescindible. Segons el president de la UMA, Europa consumeix el 70% de l'aigua del món i en desaprofita gairebé la meitat per culpa de sistemes "estúpids" d'irrigació, el pèssim estat de les canalitzacions o els hàbits incorrectes de la població. Segons Petrella, la tècnica d'irrigació, utilitzada àmpliament en l'agricultura, suposa que el 40% de l'aigua s'evapori abans d'arribar a la terra. Malgrat això, el 80% dels agricultors espanyols utilitzen aquest sistema per regar els cultius. A més, critica que els països desenvolupats no solucionin la deterioració de les canalitzacions i estima que, a causa del seu mal estat, d'un 30 a un 35% de l'aigua transportada es perd per evaporació.

Aigua: un luxe per als rics

A més del mal ús que els països rics fan d'un recurs indispensable per a la humanitat, Petrella va mostrar la seva preocupació perquè un element que és "l'essència de la vida" s'hagi convertit en un "producte de merchandising". Per al professor italià, les grans companyies han vist en l'aigua potable un mercat en expansió i s'han llançat a la seva comercialització. Tot això, afirma, es reflecteix als anuncis de televisió on "s'intenta convèncer la societat que l'aigua embotellada és símbol de salut i qualitat de vida, un camí per arribar a la felicitat".

Per la seva banda, Izquierdo va alertar que la privatització de l'aigua es fa "en contra dels pobres, que no la poden pagar". Aquest fet, segons el professor de la UAB, fa encara més vulnerables els sectors de població amb pocs recursos.

Guerra de l'aigua inevitable?

Finalment, els dos conferenciants van desmentir la tesi que augura una inevitable guerra de l'aigua en les pròximes dècades. Per a Izquierdo "només hi ha guerres per l'aigua quan aquesta es converteix en un element indispensable per a la construcció d'un projecte polític". És el cas de Palestina, on Israel ha envaït les Conques del riu Jordà com un pas endavant del seu projecte colonialista.

Per la seva banda, Petrella va assenyalar la humanitat com a culpable de l'escassetat d'aigua. "Hi ha aigua suficient per a tothom, però només si el món canvia la seva forma d'utilitzar-la i deixa de malgastar-la", sentencia. Segons el president de la UMA, el problema és que els estats creuen que l'aigua del seu territori els pertany i la utilitzen egoistament sense tenir en compte que els rius "van més enllà de la seva fronteres" i les seves actuacions afecten altres països.

Per aquest motiu, tots dos van destacar la necessitat de donar a l'aigua la consideració de bé comú per a la humanitat i de construir un marc global de distribució per evitar conflictes.
Mira també:
http://www.canalsolidari.org/web/noticies/noticia/?id_noticia=5189

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Europa consumeix el 70% de l'aigua al món i en malgasta gairebé la meitat
06 jul 2004
Sospito que per raons climatològiques, l'aigua dolça a Europa és molt més abundant, en promig de grans àrees, que a la resta del món. Llevat del Mediterrani, la pluviositat és força abundant, mentre que l'evaporació és escassa. Europa consumeix molta aigua perquè : primer, en disposa; segon, compta amb un desenvolupament econòmic i demogràfic que n'exigeix moltíssima; tercer, disposa de tecnologia de captació, potabilització, distribució, depuració (fins a un cert punt) d'aigues que d'altres països no tenen.
A més, amb les nostres temperatures, les malalties tropicals que infecten gran part de l'aigua dolça mundial no ens afecten gaire o gens.

L'aigua que es consumeix i es malbarata a Europa s'obté d'Europa mateix. El títol i algun comentari del text anterior semblen voler portar-nos a encolomar un cop més a Europa el paper de lladres, en aquest cas lladres d'aigua dolça, mentre "els nens de la India es moren de set", com ens diria el tipic membre de les ONG. Sembla que la gent mori de set perquè nosaltres ens bebem la seva aigua.

Que Europa ha espoliat, esclavitzat, explotat ...en múltiples ocasions i per diverses causes, no ho poso en dubte. No ha estat pas la única : els mongols, els turcs, els perses, els àrabs, ...tots han fet de les seves; en el cas dels mongols es van sobrepassar els limits de la bestialitat humana. Però Europa, donada la seva tecnologia, en particular la militar, és qui ha fet més mal, per acumulació.

Però això no justifica el demagògic títol de l'aportació anterior. Si hem de parlar de malbaratament d'aigua i de com solucionar-ho, fem-ho, però no hi emboliquem el Tercer Món perquè en aquesta noticia, tractada racionalment, no hi te cabuda. O és que si estalviessim aigua aquesta la portariem a l'Àfrica o a la India ?. Doncs no, l'aigua seguiria el seu curs natural i es perdria al mar.
Re: Europa consumeix el 70% de l'aigua al món i en malgasta gairebé la meitat
06 des 2005
soccccccccc puta i guarraaaaaaa
Re: Europa consumeix el 70% de l'aigua al món i en malgasta gairebé la meitat
06 des 2005
ola wpa
Sindicato Sindicat