Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: especulació i okupació
Crònica de les ocupacions, enderrocaments i desallotjaments d'aquesta setmana en Algorta (Getxo)
04 jul 2004
Cronica d'una setmana a Algorta.

Divendres (2004-07-02 12:04:18) per Patata


Crònica de les ocupacions, enderrocaments i desallotjaments d'aquesta setmana en Algorta.


Dijous 1-7-04 (7 de la tarda ) Algortako Okupazioaren aldeko Mugimendua respon a les agressions contra els gaztetxes amb una acampada indefinida.


Després de 2 okupacions, un enderrocament i un desallotjament en els 2 últim dies , des de Algortako Okupazioaren aldeko Mugimendua han decidit portar a terme una acampada indefinida en la plaça Txiki ta Otaegi (San Nicolás), des d'aquesta mateixa nit. Després de realitzar una assemblea aquesta tarda, han decidit mostrar-se públicament, reivindicant el seu dret a dir i decidir sobre les necessitats de la gent jove del poble. També han convocat per a matí a les 12 una roda de premsa enfront de l'ajuntament de Getxo, conjuntament amb l'assemblea de Romo, (la okupació en aquesta zona de Getxo continua) alhora que intentaran entrevistar-se amb l'alcalde Iñaki Zarraoa. I finalment , vist que els suports i la solidaritat comencen a estendre's per la resta d'EH, convoquen per a demà divendres les 9 de la nit una manifestació de eskualde ( *Uribe *Kosta) amb sortida de la plaça Telletxe d´Algorta.


Dijous 1-7-04. Al voltant de les 11 del matí ha estat desallotjat l'antiga Aula de Cultura de Algorta, amb un desplegament important per part de l´ertzantza, havia uns 30 ertzaines, enfront de les 15 persones que en aquest moment es trobaven ocupant l'edifici.


En aquests moments unes 50 persones s'han anat concentrat enfront de l'edifico ocupat ahir , cridant consignes contra el desallotjament. Hem pogut parlar amb un dels integrants de la Gazte asanblada ens contava com ha passat tot:


Mikel: "L´ertzantza ens ha tret a tots , ens han identificat a la majoria, a algunes persones els han deixat sortir sense identificar i, han tingut una un actitud de fatxenderia per la seva banda, algun s'ha dut un colp de porra... Han pujat on estàvem, havíem posat unes taules perquè no entressin i les han llençat a palades, ens han amenaçat, dient que o "sortíem pel nostre peu o ens treien a osties, textualment. Els hem dit que no anàvem a oposar resistència, que anavem a baixar pacíficament. Un hertziana ens ha dit amençant, que a veure qui era el més "pollastre", a veure qui baixa el primer que es menja les dels altres..."


Després del desallotjament, s'han concentrat entre 40 i 50 joves al costat de la casa cridant consignes com "El PNB desallotja els gaztetxes", (el PNB és el grup que governa Getxo) a l'espera de realitzar una assemblea per a reflexionar i debatre sobre la resposta a aquesta agressió.


Mikel: " La policia municipal s'ha estat passant per aquí tant a la nit, com des de primera hora del matí i hem estat parlant amb ells i hem arribat a l'acord que, a pesar que s'ha anat concentrant gent baix en el carrer, no entraria ningú més, a part de les 15 persones que ja estàvem dintre i ells ens han assegurat quan acabés el ple extraordinari que ha tingut lloc aquest matí en l'ajuntament vindria algú a explicar-nos el que es decidís. I així hem quedat. Després, ens han avisat 3 minuts abans que venia la ertzantza , i no ha aparegut ningú de l'ajuntament, i tampoc ens han ensenyat ordre de desallotjament. "


Dijous 1-7-04 (Poc abans de les 11 del matí) Ordenen desallotjament de l'Aula de Cultura okupada ahir a Algorta.


Les 14 persones que estan okupant l'antic Aula de Cultura de Algorta informen que l´ertzantza els ha donat l'ordre de desallotjar l'edifici en 5 minuts. Aquest matí ha hagut reunió del gabinet de crisi de l'Ajuntament de Getxo i ja hi ha 4 furgonas de l´Ertzantza, antidisturbis i atestats i ja han tallat el carrer. Encara que han intentat establir comunicació amb l'ajuntament a través de la policia municipal, no han rebut resposta. Per últim , la gent que està dintre afirma que va a oferir resistència passiva.


Dimecres 30- 6- 04 ( a la tarda) Un desallotjament , altra okupació.


En la tarda del dimecres 30 tarda a Algorta es va fer realitat novament aquesta consigna del moviment per la okupació. Una manifestació de gairebé 200 persones ha recorregut aquesta tarda els carrers d´Algorta per a denunciar l'enderrocament del gaztetxe aquest mateix matí.


Després de donar una parell de voltes pel poble, la mani ha finalitzat amb l´okupació de l'Aula de Cultura vella , just enfront de l'antic cinema Gurea. Sobre les 21h hem parlat amb Mikel, integrant d´Algortako Okupazioaren aldeko Mugimendua que ens contava que estaven molt contents per l'assistència de gent a la mani i que estaven a l'espera de realitzar una assemblea per a decidir com s'organitzava tot. Segons Mikel, després de 8 okupacions a Getxo de locals privats , i del desallotjament de tots ells per l'ajuntament amb l'excusa de protegir el dret dels seus propietaris, l´okupació d'un local públic i abandonat des que es va obrir la nova Aula de Cultura, es dirigeix expressament a l'Ajuntament perquè almenys canviïn el seu discurs. Ara l'Ajuntament deurà explicar les raons de no deixar un local del municipi a la gent jove del poble.


També ens contava Mikel que l'edifici ocupat té 4 plantes i únicament s'usa el 4 º pis, on està l'emissora local, Getxo Irratia, que podrà seguir usant-lo sense problemes. Però ja corren remors, que l'Ajuntament pensa. projecta, fer un local per a gent anciana, alguna cosa que Mikel comentava que els sembla molt bé, però que ja hi ha altres 4 en Getxo i cap per a la població jove, a la qual també es deu tenir en compte.


Quant als objectius, van a dependre de les necessitats del poble. Com exemple ens explicava que en els últims temps ha sorgit un col·lectiu de grups de música locals, que té entre les seves reivindicacions està aconseguir locals d'assaig. La idea seria construir-los en el gaztetxe perquè aquests grups puguin assajar.


Finalment Mikel ens deia que des de Getxo volen sumar-se a la petició que no desallotgin el gaztetxe de Santutxu ( Sorgintxulo), que denuncien el desallotjament succeït en Barañain, i en altres parts d'Euskal Herria que després del llarg història de desallotjaments i enderrocaments , aquesta sigui l´okupación definitiva per a construir un gaztetxe en Algorta, perquè és necessari per a aquesta zona de Getxo, igual que en altres llocs com Romo. Per això ens comentaven també aquest participant en la Gazte *sanblada que estan començant un projecte de coordinació amb aquesta altra zona del municipi de Getxo per a denunciar en comú la situació que travessa la gent jove.


Finalment comentar que en Romo segueixen sota amenaça de desallotjament, el dissabte es va complir la data prevista perquè desallotgessin la casa ocupada fa un parell de setmanes, però de moment no se sap gens més.


Dimecres 30 (al matí). Derrocat el gaztetxe d´Algorta: "Gaztetxeen aurkako eraso *gehiagorik ez."


Aquest matí treballadors municipals han derrocat el xalet ocupat divendres passat a Algorta amb l'objectiu de convertir-lo en gaztetxe. En aquest moment no havia ningú dintre, però al poc temps s'ha ajuntat fora un grup de joves. Han tractat de treure els materials que tenien dintre però l'excavadora ha derrocat el xalet. La gent ha començat a cridar i s'ha col·locat alguna barricada, sobre les 11.30 l´ertzantza ha carregat.


Al voltant de les 12:00 ja havia un grup d'unes 100 persones que han fet una assemblea en el carrer. Allí s'ha decidit realitzar altra reunió aquesta tarda i una manifestació a les 20:00h. L'ocupació d'aquesta masia que es trobava entre els carrers Aixerrota i Gustavo Adolfo Bécquer de Getxo era la setena ocupació que es produeix en el municipi de Getxo en els últims anys. Divendres passat es va decidir okupar a Algorta aquesta casa situada a la Galea, una zona de luxe. Una masia en prou bon estat que un grup de joves va decidir ocupar, netejar i rehabilitar per a convertir-lo en el nou gaztetxe d´Algorta. Poc després de l'ocupació va arribar la poli que va identificar a uns 25 joves i usant a un menor com testimoni, va registrar la casa i va anunciar que tenien una denúncia del propietari. 4 dies després,finalment la casa ha estat derrocada.


Des d´Algortako Okupazioaren Aldeko Mugimendua pensen que els ha cuit molt que s'hagi okupat en un lloc de "gent bé " amb molta pasta.


Curiosament en la web del diari El Correu , en la secció Marge dreta, avui es pot llegir una nota sobre el gaztetxe, amb unes declaracions picants d'una representant del PP de Getxo.


"La portaveu del PP local, Marisa Arrúe, ha enviat una carta a l'alcalde de la localitat «per a exigir mesures urgents que solucionin la nova ocupació». El Partit Popular mostra la seva preocupació perquè «comença a ser habitual que grups de gent ocupin sense permís edificis omplint-los de pancartes i banderes sense que ningú faci gens per evitar-lo».


La regidor manté que «el Consistori deu posar-se en contacte amb els propietaris per a expulsar als ocupes d'aquesta i de les altres propietats» de la localitat que es troben en condicions similars. Arrúe assegura que aquesta situació «espanta als veïns i instaura l´anarquía en la zona».


Iñaki Zarraoa apunta que, des del punt de vista legal, la intervenció municipal només pot produir-se si el propietari inicia els tràmits i el jutjat corresponent autoritza el desallotjament. Per altra banda, l'alcalde indica que existeix un pla per a construir habitatges en el solar d´Aixerrota, una vegada sigui derrocat el xalet ocupat."


-------------------------------------------------

(Castellano)

:: Cronica de una semana en Algorta ::
Viernes (2004-07-02 12:04:18) por Patata


Crónica de las ocupaciones, derribos y desalojos de esta semana en Algorta.


Jueves 1-7-04 (7 de la tarde ) Algortako Okupazioaren aldeko Mugimendua responde a las agresiones contra los gaztetxes con una acampada indefinida.

Tras 2 okupaciones, un derribo y un desalojo en los 2 último días , desde Algortako Okupazioaren aldeko Mugimendua han decidido llevar a cabo una acampada indefinida en la plaza Txiki ta Otaegi (San Nicolás), desde esta misma noche. Después de realizar una asamblea esta tarde, han decidido mostrarse públicamente, reivindicando su derecho a decir y decidir sobre las necesidades de la gente joven del pueblo. También han convocado para mañana a las 12 una rueda de prensa frente al ayuntamiento de Getxo, conjuntamente con la asamblea de Romo, (la okupación en esta zona de Getxo continúa) a la vez que intentarán entrevistarse con el alcalde Iñaki Zarraoa. Y por último , visto que los apoyos y la solidaridad comienzan a extenderse por el resto de EH, convocan para mañana viernes las 9 de la noche una manifestación de eskualde ( Uribe Kosta) con salida de la plaza Telletxe de Algorta.

Jueves 1-7-04. Alrededor de las 11 de la mañana ha sido desalojado el antiguo Aula de Cultura de Algorta, con un despliegue importante por parte de la ertzantza, había unos 30 ertzainas, frente a las 15 ersonas que en ese momento se encontraban ocupando el edificio.

En estos momentos unas 50 personas se han ido concentrado frente al edifico ocupado ayer , gritando consignas contra el desalojo. Hemos podido hablar con uno de los integrantes de la Gazte asanblada nos contaba como ha pasado todo:

Mikel: "La ertzantza nos ha sacado a todos , nos han identificado a la mayoría, a algunas personas les han dejado salir sin identificar y bueno, han tenido una un actitud de chulería por su parte, alguno se ha llevado un porrazo... Han subido a donde estábamos, habíamos puesto unas mesas para que no entrasen y las han tirado a patadas, nos han amenazado, diciendo que o "salíamos por nuestro pie o nos sacaban a ostias, textualmente. Les hemos dicho que no íbamos a oponer resistencia, que ibamos a bajar pacíficamente. Un hertziana nos ha dicho amenzando, que a ver quien era el más "pollo", a ver quien baja el primero que se come las de los demás..."

Tras el desalojo, se han concentrado entre 40 y 50 jóvenes al lado de la casa gritando consignas como "El PNV desaloja los gaztetxes", (el PNV es el grupo que gobierna Getxo) a la espera de realizar una asamblea para reflexionar y debatir sobre la respuesta a esta agresión.

Mikel: " La policía municipal se ha estado pasando por aquí tanto por la noche, como desde primera hora de la mañana y hemos estado hablando con ellos y hemos llegado al acuerdo de que, a pesar de que se ha ido concentrando gente abajo en la calle, no entraría nadie más, aparte de las 15 personas que ya estábamos dentro y ellos nos han asegurado cuando acabase el pleno extraordinario que ha tenido lugar esta mañana en el ayuntamiento vendría alguien a explicarnos lo que se decidiese. Y así hemos quedado. Luego, nos han avisado 3 minutos antes que venía la ertzantza , y no ha aparecido nadie del ayuntamiento, y tampoco nos han enseñado orden de desalojo. "

Jueves 1-7-04 (Poco antes de las 11 de la mañana) Ordenan desalojo del Aula de Cultura okupada ayer en Algorta.

Las 14 personas que están okupando el antiguo Aula de Cultura de Algorta informan que la ertzantza les ha dado la orden de desalojar el edificio en 5 minutos. Esta mañana ha habido reunión del gabinete de crisis del Ayuntamiento de Getxo y ya hay 4 furgonas de la Ertzantza, antidisturbios y Atestados y ya han cortado la calle. Aunque han intentado establecer comunicación con el ayuntamiento a través de la policía municipal, no han recibido respuesta. Por ultimo , la gente que está dentro afirma que va a ofrecer resistencia pasiva.

Miércoles 30- 6- 04 ( por la tarde) Un desalojo , otra okupación.

En la tarde del miércoles 30 tarde en Algorta se hizo realidad nuevamente esta consigna del movimiento por la okupación. Una manifestación de casi 200 personas ha recorrido esta tarde las calles de Algorta para denunciar el derribo del gaztetxe esta misma mañana.

Tras dar una par de vueltas por el pueblo, la mani ha finalizado con la okupación del Aula de Cultura vieja , justo enfrente del antiguo cine Gurea. Sobre las 21h hemos hablado con Mikel, integrante de Algortako Okupazioaren aldeko Mugimendua que nos contaba que estaban muy content@s por la asistencia de gente a la mani y que estaban a la espera de realizar una asamblea para decidir como se organizaba todo. Según Mikel, después de 8 okupaciones en Getxo de locales privados , y del desalojo de todos ellos por el ayuntamiento con la excusa de proteger el derecho de sus propietarios, la okupación de un local público y abandonado desde que se abrió la nueva Aula de Cultura, se dirige expresamente al Ayuntamiento para que por lo menos cambien su discurso. Ahora el Ayuntamiento deberá explicar las razones de no dejar un local del municipio a la gente joven del pueblo.

También nos contaba Mikel que el edificio ocupado tiene 4 plantas y únicamente se usa el 4 º piso, donde está la emisora local, Getxo Irratia, que podrá seguir usándolo sin problemas. Pero ya corren rumores, de que el Ayuntamiento piensa. proyecta, hacer un local para gente anciana, algo que Mikel comentaba que les parece muy bien, pero que ya hay otros 4 en Getxo y ninguno para la población joven, a la que también se debe tener en cuenta.

En cuanto a los objetivos, van a depender de las necesidades del pueblo. Como ejemplo nos explicaba que en los últimos tiempos ha surgido un colectivo de grupos de música locales, que tiene entre sus reivindicaciones está conseguir locales de ensayo. La idea seria construirlos en el gaztetxe para que esos grupos puedan ensayar.

Finalmente Mikel nos decía que desde Getxo quieren sumarse a la petición de que no desalojen el gaztetxe de Santutxu ( Sorgintxulo), que denuncian el desalojo sucedido en Barañain, y en otras partes de Euskal Herria que tras el largo historia de desalojos y derribos , esta sea la okupación definitiva para construir un gaztetxe en Algorta, porque es necesario para esta zona de Getxo, igual que en otros lugares como Romo. Por eso nos comenataban también este participante en la Gazte Asanblada que están comenzando un proyecto de coordinación con esa otra zona del municipio de Getxo para denunciar en común la situación que atraviesa la gente joven.

Por último comentar que en Romo siguen bajo amenaza de desalojo, el sábado se cumplió la fecha prevista para que desalojasen la casa ocupada hace un par de semanas, pero de momento no se sabe nada más.

Miércoles 30 (por la mañana). Derribado el gaztetxe de Algorta: "Gaztetxeen aurkako eraso gehiagorik ez."

Esta mañana trabajadores municipales han derribado el chalet ocupado el pasado viernes en Algorta con el objetivo de convertirlo en gaztetxe. En ese momento no había nadie dentro, pero al poco tiempo se ha juntado fuera un grupo de jóvenes. Han tratado de sacar los materiales que tenían dentro pero la excavadora ha derribado el chalet. La gente ha comenzado a gritar y se ha colocado alguna barricada, sobre las 11.30 la ertzantza ha cargado.

Alrededor de las 12:00 ya había un grupo de unas 100 personas que han hecho una asamblea en la calle. Allí se ha decidido realizar otra reunión esta tarde y una manifestación a las 20:00h. La ocupación de este caserón que se encontraba entre las calles Aixerrota y Gustavo Adolfo Bécquer de Getxo era la séptima ocupación que se produce en el municipio de Getxo en los últimos años. El pasado viernes se decidió okupar en Algorta esta casa situada en la Galea, una zona de lujo. Un caserón en bastante buen estado que un grupo de jóvenes decidió ocupar, limpiar y rehabilitar para convertirlo en el nuevo gaztetxe de Algorta. Poco después de la ocupación llegó la poli que identificaó a un@s 25 jóvenes y usando a un menor como testigo, registró la casa y anunció que tenían una denuncia del propietario. 4 días después,finalmente la casa ha sido derribada.

Desde Algortako Okupazioaren Aldeko Mugimendua piensan que les ha escocido mucho que se haya okupado en un lugar de "gente bien " con mucha pasta.

Curiosamente en la web de el diario El Correo , en la sección Margen derecha, hoy se puede leer una nota sobre el gaztetxe, con unas declaraciones jugosillas de una representante de el PP de Getxo.

"La portavoz del PP local, Marisa Arrúe, ha enviado una carta al alcalde de la localidad «para exigir medidas urgentes que solucionen la nueva ocupación». El Partido Popular muestra su preocupación porque «empieza a ser habitual que grupos de gente ocupen sin permiso edificios llenándolos de pancartas y banderas sin que nadie haga nada por evitarlo».

La concejal mantiene que «el Consistorio debe ponerse en contacto con los propietarios para expulsar a los ocupas de ésta y de las otras propiedades» de la localidad que se encuentran en condiciones similares. Arrúe asegura que esta situación «asusta a los vecinos e instaura la anarquía en la zona».

Iñaki Zarraoa apunta que, desde el punto de vista legal, la intervención municipal sólo puede producirse si el propietario inicia los trámites y el juzgado correspondiente autoriza el desalojo. Por otra parte, el alcalde indica que existe un plan para construir viviendas en el solar de Aixerrota, una vez sea derribado el chalet ocupado."

www.mundurat.net/okupamugi www.euskalherria.indymedia.org www.gaztesarea.info
Mira també:
http://www.alasbarricadas.org/info/article.php3?id_article=197

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat