Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
El nou Estatut inclourà defensa i relacions entre els Països Catalans
02 jul 2004
Els ponents volen regular estatutàriament la futura col·laboració amb les forces armades espanyoles

Tots els partits de la ponència arriben a un acord sobre l'estructura del text, que tindrà un preàmbul i deu títols

Redacció
BARCELONA
Els partits catalans van acordar ahir per unanimitat al Parlament l'estructura del nou Estatut, que constarà d'un preàmbul i deu títols, com a resultat de la fusió dels proposats pel tripartit, en un document conjunt, i CiU, en un altre text. Els populars no van aportar cap escrit però es van sumar al pacte durant la reunió de la ponència que elabora l'Estatut. La setmana que ve es completarà el llistat de capítols que hi haurà a cada títol, després de la proposta que perfilaran els lletrats de la cambra.
Hi haurà un títol preliminar (amb disposicions generals sobre llengua, símbols, nació, territori i altres conceptes); una carta de drets i deures; un altre farà referència a les relacions amb territoris de parla i cultura catalanes. També es redactarà un títol sobre les institucions de Catalunya, incloses poder judicial, règim especial de la Vall d'Aran, organització territorial i sistema electoral, entre altres assumptes. No faltarà un apartat que al·ludirà a la seguretat nacional; competències de la Generalitat (amb principis generals i competències sectorials); un altre de relacions amb l'Estat i les autonomies; un de participació de la Generalitat a la UE i projecció exterior; el de finançament; i un últim sobre el mecanisme de reforma de l'Estatut.
Els grups parlamentaris començaran a redactar pel títol que fa referència a la participació de la Generalitat a la UE i projecció exterior, sobre el qual es preveu una aproximació més ràpida de posicions. Podria estar acabat a la reunió de la ponència del 22 d'aquest mes.
Tant el portaveu del grup d'ERC, Joan Ridao, com el diputat d'ICV-EA, Jaume Bosch, van coincidir a destacar com a aportació del tripartit els títols sobre relacions amb territoris de parla i cultura catalanes; sobre institucions de Catalunya; sobre seguretat nacional; i la disposició transitòria sobre la Vall d'Aran. El diputat republicà va explicar que en l'apartat de seguretat nacional s'abordaran qüestions com l'ordre públic, emergències i protecció civil, i protecció nacional, és a dir, preveure una possible futura col·laboració amb les forces armades espanyoles. Quan es parli del "poder judicial" es farà amb referències concretes al Tribunal Superior, al fiscal en cap de Catalunya i a un Consell de la Justícia -equivalent al CGPJ.
Bosch va explicar que "el llistat exhaustiu" de competències "és imprescindible per poder blindar-les i evitar que siguin recuperades per part de l'Estat" amb el pretext de les lleis de bases.
Per la seva banda, la diputada del PSC, Lídia Santos, va remarcar que la ponència havia optat per reordenar temes més que per eliminar-ne i es va mostrar "moderadamant satisfeta" amb la feina feta.
Des de CiU, el vicepresident segon del Parlament, Ramon Camp, va posar en relleu que la federació nacionalista pretén un Estatut "com si fos una Constitució per a Catalunya", és a dir, "complet". També va insistir que en el títol dedicat a les "institucions de Catalunya" no només hi figuraran les de la Generalitat (Parlament, govern i president) sinó que també inclourà referències als ajuntaments i al règim especial de la Vall d'Aran.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El nou Estatut inclourà defensa i relacions entre els Països Catalans
02 jul 2004
el què han acordat és que un apartat " un altre farà referència a les relacions amb territoris de parla i cultura catalanes" i d'aquí a la "defensa"...
Re: El nou Estatut inclourà defensa i relacions entre els Països Catalans
02 jul 2004
que tornarem als temps dels Almogàvers??!!

Catalunya no vol exèrcits!!!
Re: El nou Estatut inclourà defensa i relacions entre els Països Catalans
02 jul 2004
tinc un portavión a vendre.
no voleu un portavión?
Re: El nou Estatut inclourà defensa i relacions entre els Països Catalans
02 jul 2004
PATATA
Re: El nou Estatut inclourà defensa i relacions entre els Països Catalans
02 jul 2004
ERC cada dia fot més pudor, més que el fèrum que s'ha dedicat a montar, per activa o per passiva

els problemes no es resolen a cop d'estatut, i menys de projectes d'estatuts de merda que segur que serà progressivament retallat

per qui no ho sàpiga, lidia santos, la ponent del psoe, és la branca més espanyola que tenen, borrellista i aparàtxik des de "tiempos ha"

no a la constitució europea, no al café para todos
És que no sabeu llegir?
02 jul 2004
El diputat republicà va explicar que en l'apartat de seguretat nacional s'abordaran qüestions com l'ordre públic, emergències i protecció civil, i protecció nacional, és a dir, preveure una possible futura col·laboració amb les forces armades espanyoles.
Re: El nou Estatut inclourà defensa i relacions entre els Països Catalans
02 jul 2004
GOSSOS D´ESQUADRA, SOU ELS GOSSOS DELS POLITICS!!GOSSOS GO HOME!!!!!
El nou Estatut inclourà defensa i relacions entre els Països Catalans
02 jul 2004
Ni estatut, ni constiució espanyola ni europea... senzillament independència i socialisme!
Sindicat Terrassa