Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: mitjans i manipulació
Divendres 2 juliol: Reunió dels moviments socials per decidir quin Tercer Sector Audiovisual necessitem
29 jun 2004
Casa de la Solidaritat, divendres 2 de juliol, 19,30 h.
Hola.
Creiem que és molt important, que com a membres dels moviments socials de Barcelona i Catalunya, intentem assistir, de manera puntual (no es tracta d'involucrar-se en aquesta nova moguda) a l'assemblea d'evaluació/reflexió sobre :

¿Quina mena de «tercer sector audiovisual» volem que es garanteixi a la futura Llei de l'Audiovisual catalana?

Casa de la Solidaritat, divendres 2 de juliol, 19,30 h.


Necessitem que vinguis i que ens diguis quina és la teva opinió respecte a la situació que t'explicarem!!!

No volem afegir un compromís més a les atapeïdes agendes de qui ja treballa a l'àmbit dels moviments socials. No es tracta d'involucrar ningú en una nova campanya sino de trobar un moment de reflexió i debat conjunt on el màxim nombre possible de persones i entitats decideixin les orientacions, les "estratègies" a seguir en aquest terreny.

Cal que els moviments socials actuïn conjuntament per fer veure a l'administració la necessitat que hi hagi una veu que no sigui la del poder (econòmic o polític) en el camp de la comunicació audiovisual.

És un objectiu perfectament assolible, una ocasió per actuar de manera propositiva i no simplement a "la contra".

L'Assemblea de Comunicació social, espai de confluència de moviments socials sobre el tema comunicatiu va promoure l'any passat una presentació col·lectiva de demandes de freqüències per a ràdio i televisió local a l'administració. Ja sóm més de 120 les associacions que han comunicat a la Subdirecció de Mitjans Audiovisuals i al CAC la seva voluntat d'adquirir la titularitat d'una freqüència a compartir amb la resta dels moviments socials de Barcelona i d'altres indrets de Catalunya.

Podeu consultar el llistat complet visitant la pàgina www.okupemlesones.org.

Un dels resultats d'aquesta campanya ha estat la introducció a l'agenda política del tema del "tercer sector" audiovisual. El govern català aprobarà la nova llei de l'audiovisual cap al mes d'octubre i tenim la oportunitat d'influir en la definició del marc legal que en sortirà per tal que s'hi contempli la reserva d'una part de l'espai radioelèctric per a mitjans de comunicació (ràdio i televisions) anomenats "comunitaris" o de "servei públic no estatal".

No cal subratllar la importància d'aquesta norma a l'hora de plantejar canvis substancials en el panorama mediàtic actual.

Per al setembre estem organitzant un debat obert amb representants de l'administració, dels organismes competents, dels sectors professionals i acadèmics i dels moviments socials per tal de portar a la llum pública aquest debat.


Una abraçada.
Comissió de Difusió de l'Assemblea per la Comunicació Social (ACS)
mitjanspropis ARROBA moviments.net


Document de debat:SERVEI PÚBLIC, DRET D'ACCÉS I TERCER SECTOR AUDIOVISUAL COMUNITARI, PÚBLIC NO ESTATAL

En una societat de la informació la defensa del pluralisme mediàtic ja no es pot limitar als àmbits dels formats tecnològics i dels continguts.

Avui esdevé necessari ampliar el ventall dels models de gestió, propietat i control dels mitjans de comunicació de massa fomentant els elements de participació real de la societat civil tot contrastant així la doble tendència a la concentració del poder mediàtic per part d'empreses, sovint multinacionals, i al tractament dels mitjans públics
com a eines propietat d'administracions i partits.

Davant de la definició cada cop més estesa de la informació i del mateix fet comunicatiu com a "producte-mercadería" destinada a un públic vist com a "usuari-client" esdevé imperatiu recordar que el dret a la comunicació (i per tant a l'accés i al control dels canals que la vehículen en gran part) és un dret fonamental, dret de ciutadania, dret humà.DRET D'ACCÉS DE LA SOCIETAT CIVIL ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ PÚBLICS (I PRIVATS)

És part inseparable del concepte de Servei Públic. L'apartat 3 de l'article 20 de la Constitució ja el contempla (dret d'accés dels grups socials significatius). A la CCRTV s'ha recollit tot i que de manera insuficient. A la resta de mitjans públics no. Especialment greu és la falta de normes transparents i de mecanismes de control que
garanteixin aquest dret als mitjans de comunicació municipals.DRET D'ACCÉS A L'ESPAI RADIOELÈCTRIC (BÉ PÚBLIC I ESCÀS). LA NECESSITAT D'UN TERCER SECTOR AUDIOVISUAL

.- Tercer sector audiovisual "públic no estatal". Inclou emissores de ràdio i televisió que siguin propietat de sectors organitzats de la societat civil, intentant que aquesta propietat correspongui al màxim ventall possible de col·lectius i entitats, que no tinguin afany de lucre, que defineixin uns criteris clars d'accés per persones i grups de la comunitat a la que s'adrecen així com mecanismes de control per garantir aquest dret, que no puguin ser cedides, trasferides, venudes.

.- Les comunitats de referència d'aquests mitjans poden ser geogràfiques o d'interessos i valors.

.- Reserva d'una part suficient de l'espai radioelèctric a aquesta modalitat de radio i teledifusió sense discriminacions de caire tècnic (amb imposició de potències reduïdes)

.- Finançament. En tractar-se d'una tipologia de mitjans que té vocació de servei públic caldria que, per tal de garantir-ne la continuïtat, a part de les fonts d'ingressos generades pels mecanismes propis de la societat civil (autofinançament, participació del sector de l'economia social) hi hagués una línia de finançament específic per
part de l'erari públic.

This work is in the public domain

Comentaris

dels moviments socials?????
29 jun 2004
una mica massa. millor de moviments socials perq tots no hi son.
Re: Divendres 2 juliol: Reunió dels moviments socials per decidir quin Tercer Sector Audiovisual necessitem
30 jun 2004
Diga-li com vulguis.
Es una convocatòria oberta a totes les persones dels moviments a qui li interessi obrir forat en les lleis sobre mitjans de comunicació per a la transformació social.
Re: Divendres 2 juliol: Reunió dels moviments socials per decidir quin Tercer Sector Audiovisual necessitem
30 jun 2004
moviment, suposo que aquí es tracta de sumar i buscar punts en comú i arribar a tots els moviments socials que hi vulguin participar per tal de tenir un espai audiovisual propi.
coordinem-nos per trencar la seva desinformació!
Re: Divendres 2 juliol: Reunió dels moviments socials per decidir quin Tercer Sector Audiovisual necessitem
30 jun 2004
mitjans potents i massius, contrainformació per a construir alternatives, etc. ara que governen les suposades esquerres, ens quan hem d´incidir en les lluites socials, sino no hi ha alternatives al sistema que patim (encara que governin les suposades esquerres). Ànims!!
Re: Divendres 2 juliol: Reunió dels moviments socials per decidir quin Tercer Sector Audiovisual necessitem
30 jun 2004
Diga-li com vulguis.
Es una convocatòria oberta a totes les persones dels moviments a qui li interessi obrir forat en les lleis sobre mitjans de comunicació per a la transformació social.
Sindicat