Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
De Bracons i Cinturons fins als collons
29 jun 2004
En nom del progrés la Cambra de Comerç demana el 4t Cinturó.
borrell.gif
Notícia apareguda a l'Avui
-----------

La Cambra de Comerç va animar ahir el debat sobre la xarxa viària catalana proposant que l'autovia orbital B-40, també coneguda com a Quart Cinturó, es converteixi en una autopista de 144 quilòmetres paral·lela a la AP-7 entre la Bisbal del Penedès i Sils (Selva). Els responsables de la institució van esgrimir un estudi segons el qual Catalunya ha pagat una factura de 645 milions d'euros en temps, sinistralitat i contaminació des del 1996 pel fet de no disposar del tram central de la via perimetral, entre Abrera i la Roca del Vallès.
El Quart Cinturó és un dels projectes més polèmics de la xarxa viària metropolitana que el govern central va fer seu el 1974, però no ha arribat ni a començar. Actualment se n'estan redactant els projectes del sector Abrera-Terrassa i un segon estudi informatiu de la possible continuació fins a la Roca del Vallès, per connectar amb la C-60, o Sant Celoni, on confluiria amb la AP-7. El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ja ha deixat clar que només veu prioritari el tram entre Abrera i Castellar del Vallès.
Miquel Valls, president de la Cambra, va exposar la seva coneguda posició en el sentit que "la construcció de la B-40 no es pot ajornar més", a pesar de les reticències dels municipis afectats, que en el cas d'Abrera és oposició oberta, i les crítiques de les entitats agrupades a la Campanya contra el Quart Cinturó, que encapçala l'entitat ecologista ADENC. Per Valls, amb els 645 milions d'euros que Catalunya hauria guanyat en competitivitat si s'hagués construït l'autovia orbital el 1996, en vuit anys "ja s'hauria recuperat la inversió", que estimen en 430 milions, i encara s'hauria generat un benefici net superior al 5% anual.
La Cambra va organitzar ahir una jornada per presentar el primer treball de l'Estudi Llotja, el gabinet creat per abordar el repte de les infraestructures, i que és un monogràfic sobre la B-40 elaborat per la consultoria Mcrit i el departament d'economia aplicada de la UAB. Els experts han analitzat tres possibles traçats de l'autovia: la que té més o menys dibuixada el ministeri de Foment, una extensió com a variant de la N-II fins a Sils i una altra que anomenen "eix perimetral" entre la Bisbal del Penedès i Sils.
D'acord amb el resum de l'estudi que va facilitar la institució, en totes les variants de l'autovia analitzades "la rendibilitat social és molt elevada", entre dues i nou vegades la taxa recomanada per la UE, que és del 5%. Pel que fa a l'impacte socioeconòmic a trenta anys vista, "representa prop de tres vegades el cost de construcció".

L'alternativa més cara
A l'hora de triar entre les tres opcions de B-40, els responsables de la Cambra no van dubtar a assenyalar la més llarga, tot i ser la més cara (1.600 milions d'euros de cost estimat) i la de menys rendibilitat (el 16,8% de taxa de retorn en l'escenari base, o el 9,8% en l'escenari més desfavorable). En canvi, l'obra crearia més llocs de treball (30.000), reduiria la sinistralitat el 3% i la congestió en 49 milions d'hores l'any. Valls va defensar l'autopista de 144 quilòmetres com "la millor opció a la llarga, perquè els projectes triguen anys a madurar", encara que va admetre que "el debat està obert".
En tot cas Valls va subratllar que "si la B-40 estigués en servei canalitzaria un volum important de trànsit, en part de llarg recorregut, que és inassumible per a les carreteres locals i comarcals". Segons ell l'increment de mobilitat previst ni tan sols es podria compensar amb la construcció de la línia ferroviària orbital Vilanova-Mataró, que només veuria com a "complementària" i de la qual va apuntar que els primers estudis de l'ATM "revelen que tindria una rendibilitat negativa".

--------------------
Comentari:

En primer lloc la meva pregunta seria...
Que entenem com a progrés?

De debò que hi ha persones que encara creuen que el progrés és una cosa que puja i puja i no s'atura mai? Jo es que ja sóc dels que pensa que el progrés tal i com està entès ara és molt destructiu, avariciós i capritxós.

En un moment on la benzina barata ja esta tocant el seu límit i el preu del barril ja no es recuperara mai més no entenc com es segueix fomentant la mobilitat per combustible fòssil.

Hi ha gent com jo que el transport públic no únicament l'entenem com una eina per millorar la nostra qualitat de vida sinó també per revitalitzar ciutats i pobles que han estat i estan fotuts per la nefasta circulació de vehicles.

Com alguns poden pensar a aquestes alçades que una autopista, autovia o com se li vulgui dir millorarà el progrés i l'economia d'una zona? Pregunteu als de Mèxic que estan aguantant ara el "segundo piso" una autovia a sobre de l'altre!! En nom del progrés es clar i descol·lapsar el trànsit. Suposo que d'aqui 10 anys es farà el "tercer piso" fins que tot rebenti i ja no sapiguem que fer amb tant de formigó. Els nostres fills i filles no coneixeran la natura.

I ara em vindrà el listillo dient que això no malmetrà el territori, que això són ximpleries dels ecologistes que van de progres!! sí sí! però amb aquesta obra faraonica i ABSURDA es fotra la poca part de territori agrícola que queda.

Es crearan suburbis on la gent no hi voldrà viure (a veure que es el maco que li agrada tenir una autopista davant de la finestra).

Em pregunto si el Vallès i les comarques per on volen fer passar el Quart Cinturó s'estan enfonsant en la misèria i si no es fa el quart cinturó pot provocar una crisis mundial. No fotem, millorem el que tenim si es vol a base de ferrocarril però que els de la Cambra s'enxufin el quart cinturó per la raja del cul, amb perdó però és aixi!

Ara em dira un altre que gràcies al túnel de bracons la garrotxa guanyarà diners... però collons, on veieu aquesta millor qualitat de vida? Rebrem més diners a casa? Ens endeutarem menys amb el quart cinturó? Abatirem la pobresa? O ELS MES RICS ES FARAN MÉS RICS?

Després hi ha els freaks que veuen les autopistes i les grans avingudes com una cosa que fa maco, sobretot de nit amb les llumetes dels cotxes amunt i avall. És estètic vist des dels gratacels i tot això, t'ho dic jo!

En nom del progrés es segueixen fent atrocitats i jo em pregunto si guanyarem 5 o 6 minuts en arribar a la feina. Al curro de sempre. La meva pregunta també es si guanyarem en accidents, en qualitat de l'aire, en velocitat i això!

I les mercaderies no s'estava parlant que les farien per ferrocarril? no els entenc eh...de debò no els entenc! Aquests CARQUES de la CAMBRA DE COMERÇ només conèixen l'automòbil! i es que clar, això manté molts llocs de treball... benzineres, tallers, treballadors a les fàbriques, infermeres, metges, helicòpters d'urgència, ambulancierus, policía de trànsit, etc etc etc! PQ clar, si no hi haguessin cotxes no necessitariem tantes uci ni llits ni centres de recuperació ni psicòlegs ni autoescoles ....

Que facin passar el progrés per la sala de casa seva! Estic fart de tantes xifres i si això és bo o dolent x l'economia. I tu? i la teva vida? i els teus pulmons? i el teu crani? i la TEVA economia?

Solidaritat contra el 4t cinturó!! DE BRACONS I CINTURONS N'ESTEM FINS ELS COLLONS!!!

PD: Mireu si hem progressat que portem moltes desenes d'anys protestant contra les autopistes i les obres faraoniques i els nostres governs de la MEMOcràcia segueixen igual fent-nos cas, en nom del progrés! ja tho dic jo...

Salut!!
Mira també:
http://ccqc.pangea.org/

This work licensed under a
Creative Commons license

Comentaris

Re: De Bracons i Cinturons fins als collons
29 jun 2004
No he lleguit la noticia, que segurament te raó i que és encertat tot all``o que diu, simplement recordar que el sexisme no és la millor manera de reivindicar les nostres lluites, i que els collons, més val que els feu servir per descarregar l´adrenalina, ja que si el que voleu és dir que n´esteu tips, fins al cap de munt, que ja ni ha prou o que n´hi ha per llogari cadires, es pot fer de moltes maneres, fins i tot podriem dir que n´estem fins els ovaris, però quina llastima, tampoc "rima" amb Bracons ni cinturons!
Sindicat Terrassa