Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
hem de guanyar
28 jun 2004
Ens hem de guanyar una veu pròpia



Els nous catalanoparlants no tenim existència pública, però som molta gent. Provenim de famílies on no es parla el català i hem adoptat la llengua del país com a llengua habitual. A Catalunya, però, es fa una falsa distinció entre catalanoparlants i castellanoparlants: una distinció que no correspon a la realitat, i en la qual nosaltres no tenim lloc.

La nostra invisibilitat és un problema. Hi ha organitzacions amb interessos dubtosos que s'apropien de la nostra veu i parlen en nom nostre, sense consultar-nos. Pretenen "defensar" els nostres drets com a castellanoparlants i "protegir-nos" d'una suposada "dictadura lingüística". Molts i moltes de nosaltres estem farts de demagògia a costa nostra, i creiem que ja és hora de fer sentir la nostra veu en públic.

També ens preocupa que disminueixi l'ús públic del català, la llengua que hem adoptat i en la qual hem invertit temps i energies; la llengua que, des de fa segles, ha servit perquè les persones arribades de fora esdevinguessin catalans i catalanes. Ens preocupa que molts conciutadans, com nosaltres d'origen no-català, no acabin de fer el procés que hem seguit nosaltres: l'adopció del català com a llengua habitual. Aquest procés no és fàcil: moltes persones es veuen bloquejades per sentiments d'inseguretat i vergonya quan comencen a parlar català habitualment, i la majoria dels catalanoparlants no hi ajuden, perquè es passen al castellà quan detecten un accent no català. Cal transmetre la nostra experiència d'haver adoptat el català, i ajudar les persones que s'enfronten amb els "petits grans problemes" de començar a parlar la llengua.

Finalment, molts i moltes de nosaltres considerem que la societat catalana no s'implica prou en la promoció i la defensa de la nostra llengua comuna, el català. I malauradament, la política lingüística que es fa a Catalunya i el moviment en defensa de la llengua no acaben de connectar amb els nous catalanoparlants, presents i futurs, perquè se centren massa en la idea de "recuperar" el català. Però nosaltres no hem de recuperar cap llengua, perquè no n'hem perdut ni n'hem renunciat a cap; al contrari, nosaltres hem guanyat una llengua. No tenim nostàlgia del passat, sinó que mirem cap al futur. No volem la supervivència sinó el benestar del català, la nostra llengua comuna. I creiem que ha arribat el moment de parlar a favor del català des del nostre punt de vista, el dels nous catalanoparlants.

Per tots aquests motius, un grup de nous catalanoparlants, homes i dones, joves i grans, hem creat VEU PRÒPIA, una associació de nous catalanoparlants a favor de la llengua catalana.

http://www.veupropia.com/
"Hi ha gent a qui no agrada que es parli, s'escrigui o es pensi en català.
És la mateixa gent a qui no agrada que es parli, s'escrigui o es pensi"


El Poble que guarda la seva llengua té la clau de la seva llibertat ...




Campanya de catalanització dels topònims dels Països Catalans

Endeguem aquesta campanya per normalitzar aquells topònims de poblacions dels Països Catalans que apareixen en espanyol o francès dins el territori del Principat i que per llei haurien de ser en català. Això afecta principalment a poblacions de Catalunya Nord , la Franja, el País Valencià i Balears.

Els àmbits on trobem aquestes mancances són diverses. A les carreteres sovint trobem "Perpignan", "Castellón", "Vinaroz", "Benabarre","Tamarite"... totes elles poblacions dels Països Catalans; a RENFE sen's anuncia "La Tour de Carol", "Cerbère" i als aeroports "Mahon"o "Ibiza".

Cerquem doncs, col·laboradors que ens aportin material (poden ser fotos, fulletons, gravacions de megafonia...) on s'evidenciï de manera clara aquesta infracció citant el lloc i data exactes. Donat que la llei que ens recolza l'ha creat la Generalitat de Catalunya i la seva competència no abasta tot el territori dels Països Catalans, és imprescindible que aquestes proves siguin únicament en territori del Principat. Així, per exemple no ens servirien ara per ara, fotos fetes a l'AP7 a l'alçada de Castelló.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: hem de guanyar
28 jun 2004
com ja han dit ...
No ens enganyem Cal defensar el Català !!!
Discriminació positiva ja !!!

Molt bé les teories del bilingüisme , però si tan bo és ... Perquè no s'aplica a Indy Madrid o en altres sectors alternatius ...

Cal defensar la nostre llengua !!!
Re: hem de guanyar
28 jun 2004
Senzillament perque crec que molts trobariem una estupidessa que a Madrid parlessin català, ni al parlament, ni a Indymedia ni enlloc tenen perque parlar-ho, o estem pel colonialisme del que ens queixem. A la inversa si que ho trobariem bé? A Espanya no cal que en parlin, és aquí on hem de lluitar pel català.
Re: hem de guanyar
28 jun 2004
DISCRIMINACIÓ?
Anem apanyats.

Català sí, imposició no!!!

Cap discriminació és positiva?!!!!
Re: hem de guanyar
28 jun 2004
discriminació positiva és un concepte, qie com diu el nom, és discriminació a la inversa, és a dir, determinat col·lectiu (per raó de gènere, opció sexual, llengua, color...) és sobrevalorat. En principi, això es fa fins a la plena normalitat del col·lectiu de torn, entenent que degut als atacs o discrminacions patides no ha pogut desenvolupar-se igual que les demés persones
Quotes de dones en partits polítics (paritat ja és anar més enllà), contractació de discapacitats per llei (amb "boniques" exempcions pels empresaris...) no és res més que això, i aquesta es pot dur a terme conscientment o no

És un tema de debat interessant aquest (no pas sobre la llengua precisament), on jo hi veig pros i contres

Siempgre poshitiffo, nunca neghatiffo!
Na es eterno...pero a Camarón se le sigue escuchando en Sabadell
28 jun 2004
Ná es eterno (Bulerías) (M. S. Melchor and José Soto)
Quita una pena otra pena
y un dolor otro dolor
y un clavo saca otro clavo
y un amor quita otro amor.
Ná es eterno.

Es un castillo mi pena
con torres de sufrimiento.
Tú misma lo fabricaste
cuando dijiste lo siento.
¡Ay! Cuando dijiste lo siento.
Ná es eterno.

Y a ti no te da dolor
¡Ay! No me aprietes, malhaya,
la que tengo en mi corazón.
Ná es eterno.

¡Ay, Luna, que brillas en los mares,
en los mares oscuros!
¡Ay, Luna! ¿Tú no estás cansada
de girar en el mismo mundo?
¡Ay, Luna, quédate conmigo
y aún no te vayas!
Porque dicen que amanece
si te levantas.

Ya no viste la Luna
suben los deseos negros
ya no baja a mirarse
sobre el azul espejo.
El Sol le dio a la Luna
un desengaño
y se siguen mirando.

Yo pienso en aquella tarde
cuando me quise matar.
Me avergoncé de mi cobardía
porque matarme si yo estaba muerto

Ná es eterno.
hem de lluitar
28 jun 2004
És edvident que cadascú és ben lliure de fer el que vulgui, però no es pot negligir la dura feina que porta fent l'estat espanyol en el procés de susbtitució lingüística. Quin seria l'argument que faria defensable la discriminació positiva per a les dones i no encanvi per a les llengües ?

Com a exemple : la primera feina que ha fet Espanya (i ara tot just han acabat) és que tots els catalans aprenguem la llengua espanyola. Dic que han acabat ara mateix perquè, als pobles, fins no fa gaire, encara hi havia gent que no entenia l'espanyol i allà mateix, el català era impossible que desaparegués, doncs era una eina imprescindible repetixo, imprescindible, d'integració social. Ara ja no. L'estat que teòricament representava aquesta gent (a noslatres), enlloc de proporcionar-nos una educació lliure, en català (que era la seva llengua) i en totes les altres llengües que triessin, el què va fer va ser ensenyar-los una llengua, la que volien dominant, la que volien que substituís la llengua d'aquella gent, l'espanyol.

A partir d'aquest moment (quan ja tothom entén el castellà) la llengua catalana ha començat a perdre sentit. No és una eina necessària per a res. Pots anar a qualsevol poblet dels Països Catalans que tothom et podrà entendre en espanyol. En espanyol, pots tenir accés a la immensa majoria dels béns culturals catalans i a molts més. I doncs, perquè existeix encara el català ? El català no és necessari, només existeix perquè uns quants indis (sí sí, he dit indis, la primera reserva dels quals viuen país valencià) encara ens neguem a claudicar als desitjos del poder. Però no som res més que resistents voluntaristes que anirem apagant-nos a mesura que vagin passant les generacions.

Perquè el català sobrevisqui, i amb ell la seva cosmovisió (sí sí, el què val pels maputxes també val pels catalans) hem de gaudir d'eines que el facin imprescindible. I en una situació "d'anormalitat" i minorització lingüística, cultural i, sobretot, política, com l'actual, aquestes eines han de ser "anormals" per força. Un exemple : la discriminació positiva. Una eina anormal per una situació anormal. Forçar la realitat una miqueta perquè la "realitat" (o poders fàctics) no et forcin a tu.

O sigui, que una cosa són els TROLLS aquests que ronden per Indymedia mirant d'enfrontar-nos i una altra és que pugui ser possible discutir fins a quin punt, els moviments socials alternatius i catalans hauríem de contribuir i implicar-nos en aquest procés de recuperació lingüístico-cultural i fins a on hauríem d'arribar. Fins on hauríem de ser exigents, amb els nostres i amb els altres.

No m'agradaria que ens haguéssim de despertar en el moment en el que s'han despertat els bascos : quan ja tot està gairebé perdut. I m'agradaria que es fos igual d'intransigent amb les actituds espanyolistes que amb les actituts sexistes o homòfobes.

Salut !
Re: hem de guanyar
28 jun 2004
No estic gaire d'acord amb Manel. A València s'ha de defendre la llengua pero també hi han molts que no volem sentir parlar-ne dels paisös catalans, perque ni es senten catalans ni ho son; sencillament parlan una llengua comuna i visquen a una terra que se semble molt però no és Catalunya. Crec que hi ha un despreci per la diversitat quan es parla d'unitat cultural dels pobles catalans, també crec que hi ha una mena de imperalisme frustat i una manipulació de l'historia (i molts autors catalans noucentistes eran molt fatxes).

Personalment crec que s'ha de lluitar pel català i per la cultura a Brusseles o a Madrid, no a indymedia carregant la columna dreta amb noticies endogàmiques i repetitives i la galeria multimedia amb repeticions de la mateixa foto de l'alternativa estel (em sembla que la he vist com deu vegades, ja está bé, oi!?!?). Em sembla que aixó no porta enlloc, tot el contrari crea un sentiment de rebuig vers al catalanisme. Indymedia ha de ser forcosament multicultural.

Salut i diversitat!
Re: hem de guanyar
28 jun 2004
hem de gaunyar sí. we have to win.
tenemos de FORA! diskulpiiiii
hem de guanyar en katalan aixi es.
Re: hem de guanyar
28 jun 2004
El problema del carregament de notícies a la columna dreta em sembla que només és fruit de la no acceptació plena d'aquesta reivindicació lingüístico-cultural per part d'algunes persones del moviments socials alternatius que aconsegueixen exasperar als qui ho defensem (i consti que no he penjat cap posts-taladro d'aquests jo , eh !?).

De la gent que entra per aquí (de la normal, no dels polis, provocadors o trolls) no en trobaràs gairebé ni una que et qüestioni (a fons) la lluita contra el patriarcat, la lluita ecologista o fins i tot la lluita pels drets dels animals. Alguns podran més o menys "passar" d'alguna d'elles, però ningú mostrarà una bel.ligerància activa.

Com ja deus haver endevinat, el problema (i la frustració d'alguns independentistes d'esquerra revolucionària) la veig en que, en canvi, molta d'aquesta gent que no qüestiona aquestes lluites sí que et qüestionarà la lluita, no ja política, sinó fins i tot lingüística i cultural en la defensa del català.

Si a això sumes que el moviment político-social de l'esquerra independentista és relativament ampli i proporcionalment molt més present que qualsevol altre a fora de Barcelona i rodalies, em sembla que ja tens gran part de la resposta : molta gent és incapaç d'entendre (i més aquells de fora de Barcelona) aquesta negativa sistemàtica d'alguns a la defensa de la llengua i la cultura catalanes.

Salut
Re: hem de guanyar
28 jun 2004
però, un moment, m'he perdut. Tú mane esràs a favor de la proposta de que a indimedia només es parli català?? perdona si no es així, però, és que jo crec que els debats linguistics no son comparables a d'altres com l'antifeixista o el sexisme. Fixat que si el que proposes és que la gent no pugui expresar-se en espanyol, el que fas, automàticament eliminar la paraula a molta gent. T'agradi o no, així no aconseguirem res.
Re: hem de guanyar
28 jun 2004
Cito Manel "Com ja deus haver endevinat, el problema (i la frustració d'alguns independentistes d'esquerra revolucionària) la veig en que, en canvi, molta d'aquesta gent que no qüestiona aquestes lluites sí que et qüestionarà la lluita, no ja política, sinó fins i tot lingüística i cultural en la defensa del català"

Aquí cal dir que la claves, aquest és el veritable problema, i no hi ha més, tot i que potser ara no venia del tot a cuento, crec que indymedia ha tingut moment pitjors respecte això
si!
28 jun 2004
Alekum Salam i Manel, tota la raò!! Res més.
Re: hem de guanyar
29 jun 2004
kny : jo no ho he dit això.

Simplement estic fent una reflexió en veu alta que els moviments socials, el famós moviment de moviments no fa i hauria de fer.

Evidentment que qui vulgui expressar-se en castellà que ho faci (o en anglès o en francès), però això no treu que no poguem relexionar sobre el tema i sobre perquè alguns encara consideren estúpida o "petit-burgesa" lluita per la recuperació lingüística o cultural i no en canvi la lluita ecologista o antipatriarcal.

Perquè és curiosa l'evolució que ha patit l'esquerra revolucionària. Aquest sembla ser que és l'últim tema tabú. A principis de segle, alguns partits comunistes consideraven TOTES aquestes lluites petit-burgeses (als ecologiostes o als homosexuals que lluitaven els deien de tot, i petit-burgès era el més suau). Això es va trencar als anys 60 i 70, per totes les temàtiques i amb molta força i, també en el cas de les lluites d'alliberament nacional però sense tant de consens ni força com en el cas del feminisme, l'alliberament sexual o l'ecologisme.

Salut
Re: hem de guanyar
29 jun 2004
Aquesta discussió es molt interesant, pero crec que la lluita que difoneu no esta ben plantejada, el que heu de demanar no es més catalá a costa de excloure el catellá i el anglés, sino tot el contrari haurieu de demanar més multiculturalitat, tendrieu que demanar francés a indymedia i d'aquesta manera difondre el català entre els col.lectius del Rosselló i Cerdenya.

Estic amb tú, manel, amb la lluita per la cultura catalana pero em sembla que potser esteu una mica mal enfocats. És amb la diversitat i la multiculturalitat com es lluita per la nostra cultura.
Re: hem de guanyar
29 jun 2004
La prohibició, de l'ús d'una llengua, o de drogues, no és mai la solució...

+ INFORMACIÓ & + TOLERÀNCIA!!!
Re: hem de guanyar
29 jun 2004
No s'ha d'imposar el català a indymedia, sinó normalitzar-lo. Jo em conformo amb que indymedia esdevingui Països Catalans i segueixi funcionant igual com ja ho fa ara, de fet

Ara, el rollo aquest de multiculturalitat ja em cansa. La interculturalitat és una cosa i ser multiculti un altre. Si començo a escriure en swahili, ja veurem quina gràcia et fot
Re: hem de guanyar
30 jun 2004
podries penjar l'adreça de la campanya dels toponims? gracies
Sindicato Sindicat