Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: mitjans i manipulació
El periòdic L’Avanç torna als quioscos
25 jun 2004
El pròxim divendres 2 de juliol ix un nou número de L’Avanç. Després de quasi un any de treball silenciós torna als carrers amb més energia que mai. Amb l’esperit de sempre, però amb uns quants avanços tècnics i organitzatius. L’Avanç pretén guanyar espais, ser més útils als moviments i als seus lectors i tindre més capacitat d’incidència en la realitat social. Aquest número representa l’inici de la nova etapa del periòdic i per tant es farà una tirada més ampla per distribuïr a tots els quioscos de les comarques de Castelló i València.
Damaged file
Damaged file
LâAvanç / València

Quan fa més de cinc anys es posà a caminar el projecte de LâAvanç, la majoria dâamics del món del periodisme ens plantejà que no resistiriem, que aquesta idea era inviable. âUn periòdic en valencià, absolutament independent i políticament contundent? Impossibleâ?. Molts ens donaren poc de temps de vida. I realment era lògic en mig de la desesperança en la que sâha instal·lat aquest País Valencià. Però lâinesperat i màgic factor humà i la necessitat dâuna vàlvula dâexpressió de tanta tristor i ràbia front a una terra venuda als mercaders com la nostra, convertí el periòdic en vehicle de col·lectius i ciutadans. Poc a poc, silenciosament, tots aquells que havien soportat aquesta llarga nit de silenci, començàren a parlar amb força. Perquè aquesta és la clau: recuperar la paraula. Conquerir el dret dâexpressió que el Pensament Ãnic ha convertit en un diàleg entre els poderosos mateixos, on ells pregunten i ells contesten. Per canviar tot açò cal ser independents, ser pacients, ser forts i alhora flexibles i trencar sectarismes per obrir espais a tots els moviments que sâhan dâalçar en aquest moment crític per al nostre país i per al món. Perquè el món es troba en un moment crític, amb lâagressivitat imperial que ha establert un periode de guerra global permanent i un continu desequilibri i agressió contra la natura i el conjunt de la humanitat. Al nostre país la realitat és també dâemergència, amb un bipartidisme que ens ofega com a poble i ens relega al no res. Precisament ara, quan pareix que les tenen totes amb ells i que ningú gosa dâenfrontar-se al poder, nosaltres sâalcem per dir-los que encara no han guanyat, que encara resistim i que ara, precisament ara, anem a parlar més alt i més clar que mai. I és que és ara quan cal valentia i creativitat per avançar. Perquè som com la canya de jonc que es doblega en la tempesta però no cedeix mai. I quan intenten arrencar la mata del joncs no podran. A no ser que estigam desunits i ens tallen un a un.

Més fort i més útil

Si la primera etapa es va caracteritzar per un fort voluntarisme i una gran falta de professionalitat, en aquesta nova etapa volem dotar al periòdic de major qualitat periodística. Disposarem d'una nova maquetació que servirà tant per fer més agradable com més útil la lectura. La cobertura informativa serà més ampla a tots els nivells, iniciant el periodisme d'investigació i aplicant una nova filosofia de periodisme de servei. Volem que aquell que vullga continuar informant-se puga fer-ho a través dâinternet i inclús aquell que vullga participar en els moviments trobe un contacte, deixant de fer una lectura passiva per fer-ne una més interactiva on triar. La distribució s'estendrà a tots els quioscos de les comarques de Castelló i València, amb la vista posada a curt plaç també en Alacant.
La pàgina web es mereix un punt apart degut a la importància que en el projecte comunicatiu ha agafat. En menys dâun any sâha convertit en la pàgina dâinformació alternativa més visitada al País Valencià. Fa poc hem adquirit un servidor propi, hem redissenyat la web i hem augmentat la nostra presència a internet amb els dominis www.lavanc.com i www.lavanc.org. Des de fa quatre mesos també estem realitzant la secció del País Valencià del setmanari català El Triangle en total llibertat a lâhora de fixar els continguts. Açò serveix per a que els lectors catalans tinguen un altra visió, independent i heterodoxa de la realitat valenciana, sense estereotipus ni mitificacions.

Sostenible

Ãbviament, la independència i la llibertat són prou difícils de compatibilitzar amb els recursos econòmics. De fet durant aquests anys ningú ha cobrat i açò ha fet que la gestió es resentira al no aprofitar les oportunitats publicitàries ni tindre una perspectiva de sostenibilitat econòmica. Després dâaquesta etapa embrionària, hem iniciat una segona fase. Durant aquest any hem confeccionat un pla de viabilitat per tal de fer sostenible el projecte des del punt de vista econòmic, la qual cosa ha estat tradicionalment un dels principals punts febles de tot projecte alternatiu i compromés. LâAvanç sâha constituït com empresa i a través dels socis i dels comptes partíceps hem pogut invertir una xicoteta quantitat però que ens permetrà tindre tres persones treballant a jornada completa: dues dedicades al treball periodístic i de coordinació i la tercera a les tasques comercials i d'administració. Per ara tindrem un sistema mixte, com fan les ONG, amb voluntaris, però que a curt plaç es convertiran en col·laboradors pagats. No cal dir que tota ajuda ens és benvinguda i inclús necessària com fins ara ho ha sigut.

Democràtic i participatiu

El funcionament del Consell de Redacció continuarà sent assembleari, i tant els socis com els redactors tindran la mateixa capacitat de decisió en el procès de decisió de continguts. Ãs a dir que tot aquell que estiga treballant al periòdic, ja siga com a fotògraf, redactor o corrector tindrà la seua veu i la seua capacitat dâautonomia i decisió. Perquè si bé tenim uns principis i una línia editorial definides, les seues premises són la diversitat, lâheterogeneitat i el debat. Evidentment, les línies de comunicació estaran sempre obertes a totes aquelles crítiques i aportacions que senâs vullga fer, així com a qualsevol forma de participació o col·laboració que es puga proposar. Cal recordar que la web disposa dâuna columna de publicació lliure que està dirigida pels propis lectors.

Presentació de la nova etapa

Aquest número 66, segona época, és un número especial, una presentació del que serà aquesta nova etapa de L'Avanç que encetarem a finals de setembre, coincidint amb un concert i la campanya de promoció. Esteu tots i totes convidades a participar dâaquesta aventura que poquet a poquet continua avançant.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El periòdic L’Avanç torna als quioscos
25 jun 2004
gràcies companys, ja teniem gràcies de llegir-ho.
Re: El periòdic L’Avanç torna als quioscos
25 jun 2004
Gràcies per l'esforç... no pot haver opinió crítica bona sense arguments objectius que la recolzin, vinguin d'on vinguin... en els nostre cas encara són poques les fonts informatives alternatives i menys en format paper.
Proposta idiota
25 jun 2004
No creieu que un projecte comunicatiu conjunt entre l'Avanç, l'Accent, el Contra-Infos, Indymedies diversos (bcn, la plana, andorra, etc) podria rutllar ? Si més no, no com a diari (en un principi) sinó com l'Avanç, com un setmanari , però que tingués més cos i que arribés a tots els Països Catalans. Em fa la impressió que el consens podria ser relativament senzill. Cadascú treballa en un àmbit diferent (territorial, sectorial o fins tot ideològic), però no ens enganyem, compartim molts més espais dels que complementem. Si me'n vaig a algun casal o ateneu (okupa, indepe o alternatiu en general) em trobaré molts d'aquests mitjans i un 50% de les notícies repetides. No valdria la pena economitzar i racionalitzar esforços i diners per arribar, tots junts a més llocs i amb més qualitat ?

Trobo que tenim molt potencial i moltes forces dispersades.

Salut
Re: El periòdic L’Avanç torna als quioscos
25 jun 2004
Abans de tot, enhorabona a L'Avanç com “periòdic en valencià, absolutament independent i políticament contundent".

Afegir que aixó comentat per "idiota" és cert, pero tanmateix per poder bastir aquest projecte comunicatiu conjunt cal que es consolidin i enforteixin L'Avanç i d'altres. Sense aixó és impossible ni plantejar-se cap "projecte conjunt".
Re: El periòdic L’Avanç torna als quioscos
25 jun 2004
Salyutacions a la gent de l'Avanç per la seva magnífica feina. Cada cop que baixem a València us busquem. I sempre quer podem us llegim. Endavant amb la informació a la contra.
Re: El periòdic L’Avanç torna als quioscos
25 jun 2004
felicitats i avant amb l'avanç, poc a poc cap a la Unitat Popular
Re: El periòdic L’Avanç torna als quioscos
26 jun 2004
Ara resulta que les revistes parlen? Sino com s'explica el comentari aquest de la Revista Catalunya CGT? Que és que l'escriu edita i maqueta un sol individú? Sent així no m'estranya que s'autoproclamin anarcosindicalistes, com que està reunit amb si mateix tot el dia, i a més pot passar totes les decisions per assemblea des de publicar una notícia a indymedia fins a decidir el que dinarà i a quina hora es llevarà. Llàstima que de tant en tant hagi de consensuar coses amb el ministeri d'interior i les conselleries per no perdre les sucoses subvencions que li permeten viure sense fotre ni brot.

Per cert endavant amb l'avanç que a mi m'agrada molt el seu format.
Sindicato Sindicat