Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Participa a la ciberacció contra la Central Tèrmica del Port
22 jun 2004
Fes que els polítics que ens representen sentin la teva veu manifestant-se contra el projecte de Central Tèrmica del Port de Barcelona.

Fes arribar una carta de protesta simultània als cinc càrrecs públics relacionants amb l'aprovació del projecte de Gas Natural : Joan Clos, Jordi Portabella, Imma Mayol, Josep Maria Rañé i Salvador Milà.

La Plataforma contra la Central Tèrmica del Port de Barcelona, amb la colaboració de Greenpeace, et convida a expressar la teva oposició amb un simple clic.
Fes que els polítics que ens representen sentin la teva veu manifestant-se contra el projecte de Central Tèrmica del Port de Barcelona.

Fes arribar una carta de protesta simultània als cinc càrrecs públics relacionants amb l'aprovació del projecte de Gas Natural : Joan Clos, Jordi Portabella, Imma Mayol, Josep Maria Rañé i Salvador Milà.

La Plataforma contra la Central Tèrmica del Port de Barcelona, amb la colaboració de Greenpeace, et convida a expressar la teva oposició amb un simple clic.

MANIFEST: LA CENTRAL TÃRMICA DEL PORT DE BARCELONA I LA RESPONSABILITAT DELS POLÃ?TICS QUE ENS REPRESENTEN.

El mes dâabril del 2003 vam conèixer el projecte de GAS NATURAL SDG, SA de construir una central tèrmica de cicle combinat del 800 Megavats (MW) de potència al Port de Barcelona; des de llavors 107 entitats agrupades a la Plataforma Ciutadana dâoposició a la Central Tèrmica del Port hem desenvolupat una campanya dâinformació a la població de Barcelona i la seva Ãrea Metropolitana sobre lâimpacte que el funcionament dâaquesta central tindrà sobre la qualitat ambiental i la salut de les persones.

Tant Barcelona com lâÃrea Metropolitana es troben en una situació límit pel que fa als nivells de qualitat de lâaire i, a més, aquesta central emetrà ingents quantitats de diòxid de carboni, el principal gas responsable del canvi climàtic que, entre altres coses, està començant a alterar greument lâequilibri ecològic de la conca mediterrània.

Malgrat que la seva construcció empitjorarà el medi ambient de la ciutat, al temps que entra en contradicció amb els compromisos ciutadans a favor de la sostenibilitat, tant lâAjuntament de Barcelona com la Generalitat de Catalunya continuen endavant amb el tràmit administratiu dâaprovació.

La irracionalitat de tirar endavant aquest projecte encara queda més patent si considerem que fa poc més de dos anys que ja funcionen dues tèrmiques de cicle combinat al terme municipal de Sant Adrià del Besòs, a la desembocadura del Besòs, i que hi ha un acord, signat el 27 de maig de 1999, entre ENDESA i les administracions de la zona (Generalitat, ajuntaments de Barcelona, Sant Adrià i Santa Coloma, Barcelona Regional i Fòrum 2004) pel qual, a canvi de la retirada de les torres dâalta tensió, sâautoritzava a ENDESA a substituir els seus grups de generació per unitats de cicle combinat fins assolir 1820 MW de potència.

Si a la realització dâaquest acord afegim el nou grup de GAS NATURAL del Besòs i la central tèrmica del Port, tindrem instal·lada una potència de generació elèctrica de 3000 MW en menys de 4 quilòmetres de franja litoral, el que significaria la major concentració de potència per superfície de tot lâestat espanyol.

Davant tota aquesta situació la preocupació reiteradament manifestada per la majoria dels representants polítics que sâhan pronunciat sobre el tema ha estat que Barcelona tingui assegurat un subministrament energètic de qualitat que li permeti ser "competitiva" i tirar endavant amb els seus projectes de gran metròpoli mediterrània.

Sabem que resulta irreal demanar a GAS NATURAL SDG, SA, o a ENDESA, que mostrin preocupació per la qualitat ambiental del territori o per la salut de les persones que hi vivim; com companyies que es troben al bell mig dâun procés reestructuració del mapa energètic en un mercat sense regulació, la seva prioritat és obtenir beneficis per als seus propietaris i accionistes, i les altres consideracions queden en un segon terme.

Però sí que hem de demanar a les persones que hem escollit per a que ens representin que actuïn amb una visió més ampla i humana que la de les empreses, que facin servir el poder polític que els hi hem donat per treballar a favor de la sostenibilitat, promoure lâaprofitament dels grans recursos en energies renovables que tenen tant Barcelona com la seva Ãrea Metropolitana, millorar el nivell de qualitat ambiental en el que vivim i manifestar preocupació per coses reals com els ecosistemes i les persones, i no per entelèquies com els grans projectes, la competitivitat i el creixement il·limitat.

Degut a la sintonia empresarial i política que hem detectat, sintonia que fa que el projecte de central tèrmica del Port sembli inamovible, i es tracti al marge dels compromisos energètics que les administracions van adquirir amb lâacord del Besòs, les persones i entitats que formem la Plataforma Ciutadana contra la Central Tèrmica del Port,

MANIFESTEM :

Primer.- Que, com demostren diversos estudis desenvolupats des de les pròpies administracions, Barcelona i la seva Ãrea Metropolitana disposen de prou recursos en energies renovables per garantir la cobertura de les seves necessitats sense haver de construir la Central Tèrmica del Port si existeix la voluntat de desenvolupar-los. Les opcions tecnològiques per cobrir una demanda energètica racional i de qualitat són moltes.

Segon.- Que, en canvi, només es pot garantir que la qualitat ambiental i la salut de les persones que hi vivim es mantindrà estable i millorarà si sâevita la creació de nous focus dâemissions procedents de combustibles fòssils.

Tercer.- Que la defensa de la bondat ambiental i tecnològica de les centrals tèrmiques de cicles combinats realitzada des de les empreses implicades (GAS NATURAL o ENDESA) es bassa tan sols en que el gas natural és el menys brut dels combustibles fòssils, però silencia el fet que emet grans quantitats de contaminants que empitjoren la qualitat de lâaire de lâentorn a on funcionen i agreugen el problema del canvi climàtic.

Quart.- Que les empreses implicades també silencien que les reserves i el subministrament de gas natural són limitats i que les centrals tèrmiques de cicle combinat poden funcionar igualment amb gas-oil, un combustible molt més contaminant que podria ser utilitzat si davant un increment de la demanda dâelectricitat les centrals tèrmiques han de cobrir-la. En aquest cas s'agreujarien molt més els nivells de contaminació.

Cinquè.- Que donar recolzament preferent a una tecnologia de generació energètica contaminant és un error en una situació com lâactual marcada per la crisi ecològica i les reiterades recomanacions internacionals a favor del desenvolupament de les energies renovables, recomanancions que impliquen garantir dâun subministrament elèctric distribuït i diversificat.

Per tot això

Demanem als representants polítics del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Iniciativa per Catalunya- Verds (ICV), partits i coalicions que tenen actualment el poder polític tant a lâAjuntament de Barcelona com a la Generalitat de Catalunya que declarin en moratòria el projecte de Central Tèrmica de Cicle Combinat del Port de Barcelona, en tant que es concreta com serà el mapa energètic de Catalunya que resultarà del compromís del Govern de revisar lâanterior planificació, revisió que ha dâanar en el sentit dâafavorir una Nova Cultura de lâEnergia.

Demanem que la construcció de centrals tèrmiques de cicle combinat es subordini a un estudi de la demanda dâenergia que incorpori mesures generalitzades dâestalvi i eficiència, i a un desenvolupament de les energies renovables.

Demanem a les persones afiliades al PSC, ERC i a la coalició ICV EUiA, a que facin servir la capacitat dâincidir en les seves formacions polítiques per a que les seves direccions prenguin consciència de la seva situació de representants de la societat, i siguin conscients de la necessitat de que el poder polític treballi amb una visió superior a la de les empreses.

Finalment, demanem a la població de Barcelona i la seva Ãrea Metropolitana que participi a les accions que la Plataforma dâOposició a la Central Tèrmica del Port té previst realitzar en dates properes per fer palesa l'oposició al projecte.

Barcelona, juny del 2004
Mira també:
http://act.greenpeace.org/ams/es?a=1466&s=gen

This work is in the public domain
Sindicat