Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: fòrum 2004
L'abstenció ens parla
22 jun 2004
Article publicat a l'avant on-line
L'abstenció ens parla
autor: Maribel Nogué i Felip | data: 22/06/2004

Analitzant una mica el magne esdeveniment del Fòrum de les Cultures, i coincidint en el temps el resultat de les eleccions europees, hi he trobat més coincidències de les que em podia esperar. D'entrada l'absència d'aquell públic massiu desitjat coincideix una mica amb l'abstenció enregistrada en la diada electoral del diumenge (que potser sí que es veia a venir). Són indicadors de fins a quin punt la ciutadania en general ho viu com a molt distant i no s'hi identifica.

És una qüestió no tant de llunyania física sinó -sobretot- de llunyania política, tot i que les directrius que emanen del Banc Central Europeu i que estan forta ment marcades per la llei del mercat i els interessos econòmics de les transnacionals, ens afectin en el nostre mode de vida més quotidià (deslocalització d'empreses, paràmetres econòmics de gestió del diner públic) encotillant, per exemple, aquelles solucions que els ajuntaments voldrien aplicar, etc. I tot això què té a veure amb el Fòrum?, hom pot preguntar-se.

Amb l'entrada dels nous països procedents de l'est els ajuts que atorgava la Comunitat Europea als països menys desenvolupats de la conca mediterrània s'acabaven aquest 2004, i heus aquí que les elits dirigents de la ciutat de Barcelona van decidir aprofitar fins al darrer cèntim d'aquests fons tot inventant-se, com una iniciativa institucional, un esdeveniment especial per justificar la gran reforma urbanística del literal nord de la ciutat comtal.

Talment com a les Olimpíades de 1992, que varen servir de pretext per avançar en la Barcelona dibuixada a l'època Porcioles, el Fòrum ha suposat una gran requalificació urbanística que ha foragitat els veïns de sempre del Barri del Poble Sec, de la Mina i d'altres per l'enorme inversió realitzada en una zona potencialment massa valuosa. El districte 22 @, promogut com a 'Ciutat del coneixement', abrigarà hotels, centres comercials, gratacels per oficines i habitatges de luxe.

Així com s'ha invocat la vella Europa per annexionar d'altres països però dibuixant un model econòmic que és una mala fotocòpia del que preval als EUA, per al Fòrum de les Cultures s'han invocat conceptes molt volguts i estimats per la ciutadania, com ara la pau, la diversitat i la sostenibilitat.

On queda, per exemple, el suposat contingut cultural de 'ciutat de la pau' si hi participen empreses que s'alimenten de fabricar tecnologia militar?, o bé on queda la sostenibilitat parcial i contradictòria en un model de ciutat basat en l'especulació? I pel que fa a la diversitat, el Fòrum Mundial de Dones és totalment heterosexista per què no hi recull cap posiciona ment que contesti obertament el sistema capitalista i patriarcal.

Per altra banda, la gestió vertical i empresarial ha deixat fora un grup de promotors culturals compromesos realment en uns suposats 'continguts', així com fracassaren els intents d'implicar-hi el teixit associatiu i social de la ciutat. La gent es limita a la seva par ticipació passiva com a consumi dora massiva d'un producte que s'ha imposat sense consens. És una participació excloent perquè sols s'hi pot participar pagant una entrada al complex 'cultural', a no ser que estigui disposada a treballar-hi voluntàriament.

Quan les coses s'organitzen per dalt no cal que ens queixem que la gent no participa, la mateixa abstenció és un missatge prou contundent com per fer-nos reflexionar.
Mira també:
http://www.pcc.es

This work is in the public domain

Comentaris

Re: L'abstenció
22 jun 2004
l´abstenció us parlarà a vosaltres més que a ningú, q esteu en el govern de la generalitat i fent suport al Maragall en el forum de les cultures. O el Pcc no forma part d´IC? Quanta hipocrèsia junta!!!

Algú em podria donar una llista completa dels grupets que formen part d´IC??? Si, d´IC els que porten 20 anys governant amb el PSOE, i gestionant poder i institucions. Si, els d´IC, els mateixos. Gràcies.


I, per suposat, que no en veuran el pèl pel concert de l´AVANT d´enguany.
Re: L'abstenció ens parla
23 jun 2004
El PCC no forma part d'ICV, forma part d'EUiA, de fet la dirigeix i són els que la van portar al pacte amb ICV per aconseguir càrrecs per mantenir el seu xiringuito obert. Van col·locar a Miralles de diputat, a Ignasi Fina a l'àrea de salut de l'Ajuntafems de BCN, a diferents alliberats de regidors, etc.
Sindicat