Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
amèrica llatina
13 mai 2003
Creat: 13 mai 2003

20 anys d'EZLN, 10 anys de revolta zapatista

Fa 10 anys, el gener de 1994, un grup rebel conformat principalment per indígenes, l'Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional, EZLN, va declarar la guerra al govern de Mèxic. Van cridar ¡Ya Basta! a l'autoritari govern mexicà i al TLCAN, el qual havia d'entrar en vigor el mateix dia, i això significava la mort per als pobles indígenes. A través de la següent dècada, el EZLN ha estat una referència per als moviments antineoliberals i les lluites en contra del racisme a tot arreu.

Caracol de Barcelona: 9, 10 i 11 de gener.
Comunicat zapatista >>>> Manifest de suport al zapatisme >>>>
Audio produït per imc-chiapas >>>>. EZLN: "els pobles indis estan cada vegada pitjor"
Recordant la matança d'Acteal: >>>> Una mirada al zapatisme des d'Itàlia >>>>
Viatge a l'altra banda del mirall o La solidaritat dels éssers de cor moreno amb els rostres pàlids >>>>
Més de 400 mexicans van morir el 2003 intentant travessar la frontera >>>>

Més info sobre Amèrica Llatina:
REPSOL-YPF: Tot recolonitzant Amèrica
Segona trobada d'organitzacions populars autònomes a Bolívia >>>>
Chubut: nou escenari en la lluita del poble mapuche: >>>>
Argentina: dos anys de la insurrecció popular, recordant el desembre de 2001 i el desembre de 2003, ara gener autònom.


editorials anteriors ::

20 oct

Bolívia: injustícia i revolta social

Almenys 14 persones van morir dimarts en els violents enfrontaments entre la policia i els manifestants a La Paz i la seva ciutat dormitori de El Alto. Un centenar de boliviants més van resultar ferits, i un altre va morir al Districte de Santa Cruz. Els manifestants exigien la dimissió del president milionari Gonzalo Sánchez de Lozada. Més de cinquanta persones han mort en les protestes de l'últim mes, en l'anomenada "guerra del gas", motivada per un projecte del consorci LNG, societat de la qual forma part Repsol YPF, que suposa entregar el major recurs natural del país a empreses estrangeres per a la seva exportació als EEUU.

concentració davant la embaixada de Bolívia a Barcelona (div. 17)

enllaços bolivia (15/10/2003): Bolivia no existe (Galeano)
>>> más de la masacre de La Paz i El Alto
>>> els autistes enfrenten una rebel·lió
>>> al llimit d'una guerra civil
>>> Retalls de la tragèdia en Bolívia
>>> MASACRE ATIZA MAS LA REBELION DEL ALTIPLANO(Bolivia) .

Algunes dones anarcofeministes del grup "Mujeres Creando" han segut detingudes i copejades a la manifestació en La Paz, Bolívia. Miners amenaçen per pendre les mines de Goni del Diari Los Tiempos (publicat a Altra premsa). Panorama Internacional (revista Fracción Trotskista -Argentina-). Repsol-YPF paralitza el projecte d'exportació de gas de Bolívia per raons de violència (Reuters)
+ seguiment a: Indymedia Bolívia | Indymedia Argentina
Radio Streaming [Radio Comunitària 'Aire Libre' de Rosario]


Amèrica en lluita!

Bolívia: Rebel-lió popular contra la privatització del gas i els incompliments del govern.

>>> Els últims dies: Camperols i indis aymara assassinats, entre ells també una nena + [I]+ [II]+ [III] + El Comunicat de la CN per la recuperació i la defensa del gas.

[Tota la info en: ((( i ))) Bolívia + Econoticias Bolívia + ((( i ))) Perú]

Dossier especial ALCA-TLC, ... : Apunts de la II Trobada contra l'ALCA, per què hem de rebutjar l'ALCA?. De gom a gom, 600 joves d'Amèrica Llatina recorren Colòmbia i Venezuela per rescatar les idees de Bolívar: Unitat i Justícia Social. El següent escenari es situa a Colòmbia, cada vegada més prop de la guerra, on la guerrilla camina cap a la unitat, el bloc negre resisteix a Bogotà, i es denúncia la tortura exportada pel jutge Garzón...

[ Marxa contra l'ALCA Fotos + II Fotos + Conclusions] - [ Fitxer pdf "Què és l'ALCA?" + info]


LLatinoamèrica: Els governs favorits de l'imperi.

Perú ::: En estat d'emergència des del 28 de maig!!!. La mesura que a més a més significa la suspensió de les garanties constitucionals durant els propers 30 dies va ser presa pel President Alejandro Toledo arran de les massives protestes de prop de 1,8 milions de treballadors que reclamen un augment de sou: Sindicats de mestres, agricultors i funcionaris. ::: "Barranca": El Perú dels pobres. :: HRW demana que s'investigui a les forces de seguretat :: L'estat d'emergència com a règim dexcepció.
>>> + Info actualitzada: Perú Indymedia.

Colòmbia ::: Noves matances: "Qui mana és l'excèrcit perquè no hi ha paramilitars". :: Matança d'indígenes a "Riosucio",Caldas. :: Denuncien constants violacions de nenes i assassinats en comunitats indígenes colombianes després de la instalació d'un destacament militar. :: Colòmbia - Veneçuela: Tensió en la zona fronterera dels dos països.
>>> + Info actualitzada: Indymedia Colombia.

Centreamèrica ::: Hondures: Nens executats. :: Xiapes : Una associació d'EEUU presiona per què es realitzin desallotjaments.
>>> + Info actualitzada: Indymedia México.

Veneçuela ::: Manipulació informativa a La 2. :: Volen jutjar a diputats de l'oposició que sabotejaren una reunió de l'assamblea nacional.

Brasil ::: Escridassen a Lula en un congrés de treballadors. :: L'administració Brasilera emigra cap el software lliure. :: Les veritats de Lula i de Vajpayee a Evian.
>>> + Info actualitzada: CMI Brasil.

Argentina ::: Brutal agressió a un corresponsal de Indymedia argentina. + més informació. :: Fotos dels fets de la fàbrica Brukman.
>>> + Info actualiztada: Argentina Indymedia.


:: ARGENTINA

Desallotjada la Fàbrica Ocupada Brukman

Si en toquen una, les toquen a totes!!!

Una setmana abans de les eleccions [1 + 2] i en vespra de dia festiu, és desallotjada [1 + 2 + 3] la Fàbrica Ocupada Brukman. El dilluns 21 les protestes, que ja duren dies, són durament reprimides [1 + 2 + 3 | vídeos]. La setmana abans els cossos repressius havien desallotjat l'espai de la Asamblea de Lezama Sur i indymedia Argentina, i un intent de desallotjament de Zanon [1 + 2] havia sigut frustat per la resistència popular.
Actes de la III Trobada de Fàbriques Ocupades

BCN: Acte de rebuig. 27A-12h.Consolat argentí

Fons de Vaga Brukman >>> | recollida de signatures >>> [1] + [2] | Per una xarxa de defensa de les lluites socials a Argentina >>>


dossiers anteriors [28.03.2002] + [08.05.2002] + [26.01.2004]


This work is in the public domain.
Sindicato Sindicat