Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
error conn db

Art i Cultura

Activitats centre social can masdeu (PIC)

Data:Diumenge 17 Maig, 2015, 11:00 - 20:30
Descripció: Programació PIC 17M: cultura de l'aigua a Collserola ~Taller activisme sostenible ~ Arte con la Naturaleza ~ Taller relajación vital ~ Debat: espais de 9B davant el nou escenari polític municipal


Con el cuerpo cansado y el alma contenta por el buen sabor de boca que nos ha dejado compartir con vosotros la Festa Major de la Vall de Can Masdeu, el pasado sábado día 9, retomamos la programación del PIC, que abriremos todos los domingos hasta mitad de junio.
Este domingo volvemos a ceder los espacios sociales de la Vall para la promoción y difusión de aquellos aspectos que consideramos importantes para impulsar procesos de transformación personal y social, que den paso a un mundo más justo y hermoso y hagan de nosotras personas más conscientes, creativas y libres.
Contaremos, por tanto, con una interesante charla por la mañana sobre la antigua cultura del agua que desarrollaron en estas laderas de Collserola los campesinos que cultivaron estas tierras hace siglos, mucho antes de que llegáramos nosotros. También un taller de resistencia sostenible, para desarrollar un activismo sostenible y efectivo, que durará todo el fin de semana y que recomendamos especialmente. Igualmente habrá un taller de arte en la naturaleza que tendrá lugar durante todo el día el domingo. Por la tarde, en el exterior, un taller de relajación vital nos dará herramientas para aprender a combatir ese grave problema que es el stress. No queremos, por último, pasar por alto el hecho de que nos encontramos en plena campaña para las elecciones municipales y que muchas cosas se están moviendo en torno a nuevas propuestas electorales. En este caso queremos invitar a varios espacios sociales y culturales de nuestro territorio, Nou Barris, para compartir posiciones ante el nuevo escenario político municipal y no descuidar esa sana virtud que es el debate sobre aquello que afecta nuestras vidas directamente.
Así que ya sabeis, aquí os esperamos el domingo.
Salut i alegria!

ACTIVITATS
MATÍ
12h La cultura de l'aigua a les masies de Collserola
En aquesta xerrada explicarem la cultura de l'aigua que van desenvolupar els payeses d'aquesta terra fa segles, basada en l'existència de galeries i mines d'aigua per poder extreure l'aigua de la Serra de Collserola. La xerrada es centrará en la veïna masia de Sant Genis i en la de Can Masdeu i anirà acompanyada d'una ruta guiada per conèixer millor aquests llocs.
Xerrada impartida per Miquel Tormos, autor del llibre “Camins d'aigua. Passejades per 100 fonts de Collserola”

10h-18h Taller per un activisme socialment sostenible
Dissabte 16 i diumenge 17

Un taller per explorar i oferir eines per fer créixer un activisme sostenible i efectiu. El taller pot ajudar a realitzar la sostenibilitat personal i la dels nostres grups, per apropar-lo a la nostra acció social i així donar continuïtat a la nostra construcció de moviments tranformadors.

La intenció d'aquest taller és generar un espai de reflexió i aprenentatge sobre els factors externs i interns que fan que els i les activistes que treballem pel canvi social ens cremem. El taller ofereix una gamma d'eines de cara al treball en els nostres col·lectius o grups i el nostre treball personal que busca millorar l'eficàcia i sostenibilitat del nostre activisme.

Estem vivint temps difícils i els que ens enfrontem a aquestes dificultats mitjançant l'activisme social enfrontem enormes desafiaments. No només hem d'estar oberts a la injustícia, la pèrdua i el patiment en el món que ens envolta, també hem de complir amb les nostres pròpies respostes, les nostres pors, frustracions i l’ira. Com podem treballar amb aquestes respostes de manera creativa per assolir els nostres objectius? De vegades, els nostres esforços es veuen obstaculitzats, no només per les circumstàncies objectives del nostre temps, sinó també per les nostres limitacions personals i les tendències subjectives que portem a les nostres lluites. Com podem trobar els recursos personals i les habilitats que podrien fer que la nostra acció sigui més eficaç i sostenible?

Objectius del taller:
· Oferir eines que ens ajudin a treballar efectivament amb la dimensió interna del compromís social per descobrir
els recursos i habilitats personals que podrien fer la nostra acció més eficaç i sostenible.
· Augmentar la nostra comprensió de les habilitats i eines per treballar en grup, que podem utilitzar per mantenir el
nostre benestar personal i el de els nostres companys – incloent l’exploració al voltant de dinàmiques de poder en
processos col·lectius.
· Identificar i aprofitar les fonts d'aliment i la inspiració que dóna suport al nostre compromís, evitant l'enduriment
emocional i el cinisme, i ajudant-nos a realitzar el nostre potencial com a agents pel canvi social.
· Crear un espai dinàmic i de suport on puguem compartir experiències i desenvolupar un major equilibri personal
entre l'acció i la reflexió, que pot augmentar la nostra capacitat per aprendre desde l’experiencia individual i dels nostres grups.

Aquest taller es troba dins de la gamma de formació que el centre Ecodharma, del Pallars Jussà, realitza en suport a les organitzacions socials de base. Així mateix, el taller beu de les metodologies del d'educació transformacional i
participatòria.

Per a més informació sobre el treball de resistència sostenible i sobre Ecodharma (en anglès i en procés de ser traduït al català i al castellà): www.ecodharma.com/self-society-a-radical-response/effective-sustainable-

El taller va dirigit a persones que se senten vinculades a grups i moviments que actuen pel canvi social.

Les places són limitades a unes 15 persones participants. Per a més informació i inscripcions cal escriure a: carol ARROBA ecodharma.com / www.ecodharma.com


11-14h y 16-19h Taller de Arte con la Naturaleza
Activitat de crear una obra d'art efímer en comú que revela el lloc amb els elements que la constitueixen. L'activitat es realitza en dues fases: el primer és un descobriment de la naturalesa caminant i observant l'entorn natural per determinar llocs, accions i materials disponibles. Durant el passeig, diverses activitats divertides i obrir els sentits desenvolupar la capacitat d'observar el participant(s).Depenent de la taxa i l'energia del grup, és possible dur a terme projectes en solitari o en petits grups durant les 2 fases però observar és lent. La segona part és la creació d'un projecte comú d'art participatiu en relació amb el medi natural per tal de revelar aspectes ocults amb senzill i accessible per a totes les edats. Les fotografies dels treballs es prendran en l'escena i s'envien al participant (s).
Places limitades a unes 12 persones, obert als nens l'activitat, adolescents, adults.
Taller impartit per Jerome Bichsel, professor d'arts visuals, entrenador, artista.

TARDA
17h Taller de relajación vital
En la actualidad el estrés es un mal endémico en nuestra sociedad y está en la base de muchos de nuestros problemas más profundos. Buscamos desesperadamente el estado “zen” o una actitud relajada en nuestro día a día, alejándonos de la ciudad, de la gente, de la sociedad… Al fondo de la reacción del estrés puede haber un patrón aprendido durante la infancia que nos era útil en su momento, pero que carece de necesidad en la vida diaria de hoy. Es más, este patrón conlleva la llave para nuestro relax más profundo.
El yoga en sí tiene el enfoque de relajarnos y de vaciar esta carga antigua, siendo la disciplina más antigua conocida psico-corporal. Sin embargo, la mayoría desconocemos por completo cómo utilizar lo experimentado durante la clase de yoga más allá de la misma.
El enfoque de este taller es muy práctico y está en lo que me pasa en el día a día. Las situaciones estresantes diarias tienen una importante información sobre nuestra carga emocional, física y mental crónica. El fin del taller es sentir que lla carga de estrés de ciertas situaciones puede dejar de tener peso e importancia utilizando ciertas técnicas, y aprendiendo a relajarnos de una manera adecuada. También a cómo poder manejarnos de manera diferente en las situaciones difíciles de nuestro día. Cambiamos nuestro interior para poder cambiar a nuestro entorno.El taller será personalizado enfocándose cada participante en algo que le estresa, sin la necesidad de compartirlo con el resto. Cada persona tendrá la posibilidad de llegar a sus propias conclusiones de qué y cómo cambiar su enfoque de la situación.
Traer ropa cómoda y material para apuntes.

17h Debat politic: Temps de canvi? Els espais socials i culturals de 9B davant el nou escenari polític municipal
Aquest debat vol vincular-se amb els que estan tenint lloc al voltant de les presentacions de la publicació "Una posició. Materials per al combat per una vida comuna". En aquest cas hem preferit centrar-nos en el nostre territori, Nou Barris, i trobar-nos amb companyes que participen en altres espais socials i culturals per analitzar junts el moment que estem vivint i compartir quins són els nostres temors i les nostres il·lusions respecte a l'aposta electoral.
“Què és el comú? Algú es pot apropiar del comú? Pot existir una ciutat en comú sense una vida comuna? Aquí totes volem guanyar, però… guanyar com? Es pot perdre guanyant? Guanyar quan? Però, i sobretot…, guanyar el què?
La realitat ens colpeja a la cara, el debat polític gira entorn la problemàtica nacional, en detriment de l’eix social. Una gran part dels partidaris de la independència de Catalunya ho són per raons econòmiques; volen que tor-ni la societat del benestar. Mentrestant, l’anticapitalisme post-15M s’ho mira amb ulls d’incredulitat, crea candidatures electorals o, per contra, intenta articular un moviment potent, que tingui capacitat per incidir en la societat per tal de transformar-la des de baix.”
Més info: http://www.unaposicio.org/


/'^*-._,/'^*-._,/'^*-._,/'^*-._,/'^*-._,/'^

PUNT D'INTERACCIÓ DE COLLSEROLA (PIC)
Can Masdeu
Cami Antic de Sant Llàtzer, s/n
08035 Barcelona
twitter: @canmasdeu
FB: Punt d'Interacció de Collserola
www.canmasdeu.net
pic.canmasdeu ARROBA gmail.com
Lloc:can masdeu Antic Camí de St.Llatzer s/n 08035barcelona
Preu:contribució voluntaria
 
 
Sindicato Sindicat