Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
error conn db

Xerrada/Fòrum

Obertura del curs d'Economia Política amb la sessió "La teoria del Valor" a càrrec de Xabier Gràcia

Data:Dissabte 22 Febrer, 2014, 10:00 - 14:00
Organitzador*:Universitat Comunista dels Països Catalans
Descripció: Benvolgudes i benvolguts,

Com ja sabeu aquest dissabte 22 de Febrer iniciem el curs d'Economia Política amb la sessió "La Teoria del Valor" a càrrec de Xabier Gràcia (company del seminari Taifa).

En aquesta sessió realitzarem una introducció a l'obra econòmica de Marx i, a la teoria del valor-treball. Per a això, definirem les categories bàsiques de la teoria del valor-treball realitzant una breu incursió en el llibre I del Capital per entendre els conceptes de mercaderia, valor d'ús, valor, valor de canvi, circulació mercantil simple, diners com a diners, diners com a capital, força de treball, salari, plusvàlua absoluta i relativa, explotació, etc.

Volem convidar-vos a reflexionar sobre la pretensió dels paradigmes dominants, del caràcter determinista de les lleis econòmiques com si de lleis naturals es tractés. En una nota al peu del Llibre I del capital, Marx es recolzava en un escrit de Engels de 1844 per definir les “lleis naturals” com aquelles que es basen en la inconsciència dels seus participants. El caràcter mercantil del producte del treball i el desenvolupament dels diners són expressió d'una formació social on “el procés de producció domina a les persones i, on aquestes encara no dominen el procés de producció; aquestes fórmules figuren per a la seva consciència com a necessitat natural tan evident com el mateix treball productiu”. Perquè no ens interessa solament entendre com és la realitat sinó com podria ser negant el que és, necessitem entendre els fenòmens econòmics no com a fenòmens naturals sinó com a fenòmens socials i històrics.

Us adjunto un .pdf que m'ha transmès en Xabier Gràcia que amplia la sessió d'aquest dissabte, seria interessant que el poguéssiu llegir per abans de la sessió. http://marxismocritico.files.wordpress.com/2011/10/29guerrero2.pdf

Ens trobarem de 10:00 a 14:00 a l'Ateneu Popular Octubre c/amistat nº14 (Poblenou). Parada de metro més propera (Poblenou). L4 (Groga)
http://www.ateneupopularoctubre.cat/

Com sempre us esperem a totes, si hi ha gent que s'ha inscrit al curs i no pot assistir-hi, agrairem que ho comuniqueu enviant un correu a info ARROBA universitat.cat

Les sessions les realitzarem a partir d'ara en aquest Ateneu o sinó al Ateneu Flor de Maig que es troba en el mateix barri.
Lloc:Ateneu Popular Octubre c/ Amistat, 14 (Poblenou). Parada més propera; poblenou (L4, groga). Barcelona
Preu:Obert a totes
Mira també:www.universitat.cat
 
 
Sindicato Sindicat