Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
error conn db

Educació/Entrenament

5º Taller d'Anàlisi Crítica del Discurs

Data:Divendres 28 Febrer, 2014, 18:30 - 20:00
Organitzador*:César Rojo
Descripció: 5º Taller d'Anàlisi Crítica del Discurs

Introducció

Per cinquena ocasió, convoquem a un altre Taller d’Anàlisi Crítica del Discurs (ACD). En les sessions passades, s’ha comptat amb assistents que provenen de diversos camps d’estudi o que participen en algun projecte social o polític de resistència. Aquesta diversitat no només ha enriquit la dinàmica i el contingut del Taller, sinó que, al mateix temps, és una mostra del que significa el ACD.

L’Anàlisi Crítica del Discurs és multidisciplinari; es constitueix de diverses disciplines de les ciències del llenguatge, les humanitats i les ciències socials. És a dir, la mirada analítica del ACD és heterogènia. Però a més d’aquesta qualitat, també és una mirada amb una postura crítica. Està en contra de l’abús de poder i la desigualtat social, i per tant, un dels seus principals objectius és analitzar i evidenciar les pràctiques discursives que reprodueixen aquests problemes socials.

Mentre existeixi abús de poder i desigualtat social, l’anàlisi crítica sempre serà necessari. I avui dia, lamentablement, el racisme, el masclisme, entre altres desigualtats i abusos de poder, són problemes vigents que afecten a la nostra societat.

Per tant, l’Anàlisi Crítica del Discurs no només és un recurs teòric i analític per estudiar aquests problemes socials, i la seva reproducció discursiva, sinó que també intenta ser una forma de resistència per combatre’ls i buscar una societat més justa i igualitària.


Objectius

L’objectiu del Taller és descriure algunes de les eines teòriques i analítiques que s’empren en el ACD. Així mateix, s’examina una sèrie de textos per exemplificar alguns de les maneres en les quals es realitza l’anàlisi discursiva en el ACD.

Al final de les sessions que componen el Taller el propòsit és que els assistents coneguin en què consisteix l’Anàlisi Crítica del Discurs, quin és la seva rellevància a nivell acadèmic, social i polític, i quins són algunes de les formes en les quals s’aplica el ACD.

El Taller també té la intenció de formar un grup de treball per a la realització d’un projecte d’anàlisi crítica del discurs, amb un tema que sorgeixi de les persones interessades en aquest projecte.

Dirigit a

Taller està dirigit principalment a estudiants o investigadors que directa o indirectament treballen amb el discurs. El Taller és útil sobretot per a estudiants de Grau, Màster o Doctorat, que estan realitzant la seva tesi o algun tipus d'estudi relacionat amb el discurs. No obstant això, el Taller també està confeccionat per al públic en general, que estigui interessat és conèixer en què consisteix l’Anàlisi Crítica del Discurs.

Material

A les persones inscrites en el Taller se’ls farà arribar via correu electrònic un conjunt de lectures que s’emprarà durant la sessions de treball.

Sessions i contingut

Primera Sessió
Què és l’anàlisi crítica del discurs? Quins són els seus objectius? Quins són els seus abastos i els seus límits?
Exploració d’alguns conceptes clau en el ACD: ideologia, poder, contrapoder, discurs i societat.

Segona Sessió
Com fer l’anàlisi crítica del discurs? Per on començar? Quines estructures del discurs són rellevants? Quina metodologia emprar?

Per a aquesta sessió es proposa, en particular, l’anàlisi de la valoració en el discurs: com valorem a través del discurs? Com valorem a les persones, les seves accions o les seves creences? Quins recursos lingüístics emprem? Amb base en quins elements valorem? Influeix la ideologia, els prejudicis, els estereotips?

Tercera sessió
En aquesta sessió, els assistents del Taller exposen i analitzen una mostra textual, proposta per ells mateixos, i expliquen com es desenvolupa el llenguatge valoratiu en aquesta mostra discursiva.

Taller a càrrec de
César Rojo. Finalitza el doctorat en Comunicació Lingüística i Mediació Multilingüe a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Investiga la representació de moviments socials en la premsa des de la perspectiva de l’Anàlisi Crítica del Discurs. Ha cursat la Llicenciatura en la Llengua i Literatura Hispàniques a la Universitat Veracruzana (Mèxic) i el Màster en Lingüística i Aplicacions Tecnològiques en la UPF. S'exerceix com a periodista i productor de ràdio; així mateix ha estudiat Història de les Religions, Paleografia (transcripció de textos jurídics novohispanos), i col•labora amb diverses organitzacions socials.



Calendari de les sessions

Divendres 28 de febrer de 18:30 a 20:00
Dimarts 4 de març de 18:30 a 20:00
Dijous 6 de març de 18:30 a 20:00



Inscripcions i més informació
libelularoja ARROBA gmail.com
Lloc:Lloc del Taller Ateneu Roig Barcelona: Carrer Ciudad Real, 25, Barcelona. Vila de Gràcia Telf.: 93 186 63 18
Preu:Preus El cost del Taller són 10 euros. *Per a soc
 
 
Sindicato Sindicat