Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
error conn db

Xerrada/Fòrum

Xerrada: La Crisi Financera de la Generalitat i la Privatització de serveis bàsics

Data:Dimecres 22 Maig, 2013, 19:00 - 21:00
Organitzador*:Centre de Treball i Documentació (CTD)
Correu-e de l'organitzador: mail@cetede.org
Descripció: Hi participaran:

Eloi Badia i Casas, membre d’ESF, Enginyeria Sense Fronteres

Xavier Fusté i Miquela, membre del Forum Narcís Monturiol

Moderarà l'acte Pere Ma Comas i Miralles, membre del CTD, advocat, especialista en dret urbanístic, mediambiental, i en gestió de recursos naturals.

El Govern, encara en funcions, en el primer mandat del President de la Generalitat de Catalunya Artur Mas, el mateix 27 de desembre de 2012, dia en que prenia possessió el nou govern, va formalitzar l’adjudicació de tot el sistema d’abastament D’AIGÜES, TER-LLOBREGAT (ATLL) a l’empresa ACCIONA. Aquesta liderava un consorci d’empreses com són: Aigües de Catalunya Ltd, Gopa Consulting SL, Acacia ISP SL, Global Buridan SL, Global Lubbock SL i Gestió Catalana d’Aigües SA (en realitat, empreses interposades en que, a part d'Acciona, amb el 39%, hi participava el banc brasiler BTG Pactual (39%) i altres inversors com Liliana Godia o la família Rodés (Media Planning).

Un dels principals responsables d’aquesta adjudicació, el Conseller Recoder, no va repetir en el nou Govern. En el moment d’aquesta convocatòria, un altre dels grans responsables d’aquesta adjudicació, el polèmic i expeditiu director de l’ACA, Leonard Corcolé, també ha deixat el seu càrrec i ha tornat al sector privat.

La privatització del mega sistema d’abastiment en alta “TER-LLOBREGAT”, on les administracions públiques (en definitiva, els ciutadans), han fet importants i costosíssimes inversions aquests darrers anys, ha estat envoltat de polèmica des del primer dia. Una Generalitat en situació financera de fallida tècnica, va decidir privatitzar un dels sistemes d’abastiment d’aigües més importants de la Unió Europea, no per raons de guanyar eficiència i competivitat (un clàssic argument del neoliberalisme conservador), sinó simplement pel més prosaic i barroer motiu, de “fer caixa”.

La polèmica compren des de la bondat d’aquesta privatització, fins el mateix procés de la convocatòria i adjudicació de la concessió, envoltada d’un absolut obscurantisme, i condicionada per una guerra empresarial entre dos grans grups empresarials, ACCIONA, i la multinacional francesa SUEZ, propietària d’Agbar, tots dos grups àvids de quedar-se un mercat captiu de consumidors de prop de 5 milions de ciutadans durant 50 anys.

En paral•lel amb aquest procés de privatització del sistema TER-LLOBREGAT, es produïa una altra privatització encoberta que és el del cicle integral de l’aigua a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (distribució en baixa), mitjançant la constitució d’una societat d’economia mixta en que la multinacional SUEZ, a traves la seva filial AGBAR, passava a tenir el 85% d’aquesta societat, i l’Àrea Metropolitana, la resta del capital.

Tots aquest processos estan impugnats davant els tribunals en accions creuades entre empreses i administracions, però també, cada vegada es veu més clar, que el que es veurà seriosament perjudicat serà l’interés general condicionat per una guerra d’interessos econòmics on el ciutadà i consumidor, no és altra cosa que un “zero”, a l’esquerra, un vertader “esclau” de la necessitat de consumir aquest recurs bàsic que és l’aigua.

En definitiva “El govern dels millors” del President Mas, ha donat lloc a una situació que podríem perfectament qualificar pròpia, no d’un govern “del millors”, sinó, pròpia d’un ”govern dels pitjors”.

Per tractar aquest tema el CTD ha volgut convidar a Eloi Badia i Casas que abordarà les característiques d’aquestes privatitzacions, les seves motivacions formals i les encobertes i vertaderes i Xavier Fusté i Miquela que ens introduirà al debat sobre aquestes decisions des del punt de vista de l’interès general i el que comporta de diferencia en matèria de política de gestió de l’aigua a Catalunya abans i després de les “privatitzacions”.
Lloc:Centre Cívic Pati Llimona
Adreça:Carrer Regomir, 3
 
 
Sindicato Sindicat